Норвегия – страната с най-много електромобили на глава от населението в света (Част II)

Tesla_Model_S_Nissan_LEAF_Peugeot_iOn_Buddy_Th!nk_in_Oslo_2013Tesla Model S, Nissan Leaf, Peugeot iOn, Buddy и Th!nk City паркирани на място, запазено за зареждане на електромобили в Осло, Норвегия.

 

Защо норвежците купуват толкова много електрически коли?

 

Можем да кажем, че Парламентът е изцяло отговорен за това. Приети са толкова много и различни привилегии за електромобилите, че човек най-малкото сериозно да обмисли идеята. А и постепенно електроколите стават все повече по улиците – хората свикват с тях!

Ако се опитаме да обобщим, има три основни причини:

 

1. Икономически причини – при покупката на електромобил норвежците спестяват много данъци.

 

Изцяло електрическите коли са освободени от таксите за покупка, които са изключително високи за другите коли, а също от 25% ДДС при продажбата. Тези намаления заедно правят цената при покупка на електрическа кола сравнима с тази на обикновена кола. Например до началото на 2013 цената на най-продавания електромобил Nissan Leaf е 240 690 крони (около 42 500 долара), докато цената на Volkswagen Golf е 238 000 крони (около 42 000 долара).

През 2013г. били гласувани данъчни облекчения (без 25 % ДДС) и за лизинговите електроколи и въпреки оспорването, големите загуби за бюджета и забавянето преди да започне прилагането на тази мярка, тя също била приета. Предвидено е това облекчение също да е в сила до края на 2017г.

Освен при покупката, спестяването на данъци продължава и при ползването на автомобила. Електроколите са освободени от годишен пътен данък, всички такси за паркиране и пътни такси, фериботни такси. От всичко това според различни изчисления норвежците спестват между 8 200 и 3 336 долара годишно. (По-подробно описание – в следващата статия.)

И накрая – безплатно зареждане на 5 611 зарядни станции.

 

2. Причини, свързани с удобство.

 

Изброените отстъпки при паркиране правят придвижването с електромобил не само евтино, но и по-удобно. Освен това електромобилите могат да използват бус лентата за движение, което намалява чувствително времето за придвижване. При един експеримент с две коли, използващи бус лента и обикновена лента за движение, електрическата изминала разстоянието за 19 минути, докато на другата кола й трябвали 51 минути. Разликата се дължи на различните ленти за движение, не на други специфики на колите. 🙂

 

3. Причини, свързани с околната среда.

 

Според професор Marianne Ryghaug от Норвежкия университет за наука и технология все повече хора избират електромобил не само защото е удобен, ефективен и икономически изгоден, но и заради удовлетворението да карат кола, която замърсява по-малко. В Норвегия почти 100% от електричеството идва от възобновяеми източници. Освен това вече имат изградена инфраструктура от зарядни станции – от август 2014г. в страната има 5 611 зареждащи станции. Най-много има около и в Осло – 1 399 станции. Норвежката инфраструктура включва 92 бързи зарядни (CHAdeMO) и 84 зарядни на Тесла (Tesla supercharger). И отново има предвидени правителствени субсидии за изграждане на зарядни станции в домовете.

220px-Tesla

Няколко електрически коли (Th!nk City, REVAi, Tesla Roadster) на безплатен паркинг със зареждаща станция в Осло.

 

 

Както знаете, целта за 50 000 електромобила по норвежките пътища е достигната на 20 април 2015, повече от две години по-рано от очакваното. През месец май правителството решава, че насърченията ще продължат до 2017г. Тогава са следващите парламентарни избори.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_electric_vehicles_in_Norway

http://www.tnp.no/norway/economy/4263-can-norway-electric-car-success-be-a-model-for-worldij

http://www.theguardian.com/environment/2014/jan/29/norway-electric-cars-sale

http://www.bcsea.org/policy/norway-vs-british-columbia-great-electric-vehicle-race

2 thoughts on “Норвегия – страната с най-много електромобили на глава от населението в света (Част II)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *