Проблеми след бума на електромобили в Норвегия

И пак Норвегия!

Какви проблеми се появяват след бума на електромобили в Норвегия?

Може да се каже, че в Норвегия успешно е проведен експеримент с рязко увеличаване на електромобилите по пътищата и може да наблюдаваме как ще се отрази това на живота на хората. Този път ще ви разкажа за проблемите на норвежците след появата на толкова много електромобили и при това всички с толкова много привилегии…

Да започнем с разходите – норвежецът, който купува електромобил, спестява много данъци и такси (за повече подробности – виж предишната статия), но Министерство на финансите се лишава от твърде много приходи. Министерството направило преглед на всички данъци за МПС. Данъчните облекчения за електромобили са стрували на правителството около 480 милиона долара само за 2014г., а ако се вземат предвид всички насърчения, сумата достига около 640 милиона долара.

Според резултатите от едно изследване на Bjart Holtsmark, анализатор от Норвежкото статистическо бюро (Statistics Norway), публикувано от Ройтерс през март 2013г., данъчните облекчения при покупката на електрическа кола са на стойност почти 11 000 долара, в сравнение с обикновена кола, което се равнява на 1 400 долара годишно (при продължителност на живота на колата от 8 години). Освен това, взимайки предвид пътните такси в Осло, безплатното паркиране и други облекчения за електромобили, анализаторът изчислил, че годишно притежателят на електромобил спестява около 8 200 долара на кола. Изводите му са, че по ирония окуражаването за използване на електромобил като втора кола, вместо градски транспорт, може да доведе до влошаване на околната среда и да предизвика повече задръствания.

Все пак тези изчисления и изводи били оспорени от норвежкия проект Grønn bil (Зелена кола). Според тази група анализът на Holtsmark започва от нереални предпоставки. Групата предлага други първоначални предположения и стига до извода, че годишно собственикът на електромобил би спестил около 3 336 долара на кола в Осло, което е около 40 % от изчисленото от Holtsmark.

Друг проблем, който трябва да бъде разрешен, е задръстването в бус лентата.

През декември 2013г. вестникът Budstikka провел неформален тест, за да измери разликата при пътуване от предградията на Осло с електрическа кола и с бензинова. Електрическата изминала разстоянието за 19 минути в сутрешен трафик, използвайки бус лентата, докато на обикновената кола (ползваща обичайните ленти) й отнело 51 минути. Около обяд на електрическата кола й трябвали само 13 минути за същото пътуване.

Nissan_Leaf_in_bus_lanes_Norway
Снимка на Nissan Leaf, най-продаваната електрическа кола в страната от 2012г., движеща се в бус лента, съгласно приетите привилегии

От вестника също така преброили колите, използващи бус лентата в най-натовареното време. Установили, че общо 829 превозни средства използват лентата от 7:30 до 8:30, от които 618 били електромобили (74.5%). Автобусите били само 7.5%. Останалите били таксита, микробуси и др. Според официални данни за нормалното използване на бус лентата пътният поток не бива да надвишава 1000 превозни средства за час. Въпреки че този лимит почти е достигнат по време на експеримента, проведен през декември 2013г., не било предвидено кога ще се стигне до критична ситуация.

Оплакванията от шофьорите на автобуси започнали през 2014г. – тъй като електромобилите се увеличавали непрекъснато, автобусите започвали да закъсняват. По данни на Норвежката администрация за обществените пътища (Norwegian Public Roads Administration) електромобилите представлявали 85% от трафика в бус лентата в час пик през август 2014г. Правителството се опитва да намери решение на задръстването на бус лентата, но без резултат. Властите искат да запазят приетите облекчения за електромобили без промяна до 2017г. Според местните власти на Осло, негативните ефекти са само в определени места и определени часове, което не е основание за отмяна. За сега институциите мониторират ситуацията.

Още един проблем – финансови загуби за фериботните компании.

Tau_ferger
За електромобилите не се плащат такси за ферибот

Като част от поощренията, електромобилите не плащат такса за ферибот. Шофьорът и останалите пътници плащат обичайните такси. Но увеличеният брой електромобили довел до твърде големи загуби за някои от фериботните оператори. Един оператор докладва за 9 226 електромобила, освободени от такси от началото на 2014г. до юли, което представлявало увеличение с 215% спрямо същия период за миналата година, без да могат да се предвидят броя коли за в бъдеще и съответно загубите на операторите.

Една от компаниите иска преразглеждане на тези изключения за електромобилите или някакъв вид компенсация от правителството. Засега властите в съответната област (на второ място по брой електромобили след Осло) още проучват искането, но са оповестили, че компанията трябва да спазва законите, приети за електромобилите.

И накрая – безплатното паркиране.

Buddys_and_revas_in_Norway
Електромобилите са освободени от такси за паркиране

Политиците в Trondheim се оплакват от приетата мярка за освобождаване от такса за паркиране на електромобилите. Според тях така не остават места за паркиране на обикновените коли. Освен това, въпреки че времето за безплатно паркиране е ограничено до 5 часа на ден, собствениците на електромобили ги местят, като по този начин прекарват целия работен ден с безплатно паркирана кола. Така общината търпи финансови загуби. Градски съветник иска тази мярка да бъде отменена.

Но както казват от Grønn bil (Зелена кола), ако някой си е купил електромобил само заради привилегиите в момента, то той рано или късно ще бъде разочарован.

https://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_electric_vehicles_in_Norway

http://www.tnp.no/norway/economy/4263-can-norway-electric-car-success-be-a-model-for-worldij

http://europe.autonews.com/article/20150512/ANE/150519968/norway-reaffirms-electric-car-subsidies-after-boom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *