Nexus на Бел – таксито на бъдещето, поръчвано през Юбер

Случвало ли ви се е да искате да прескочите целия трафик, за да стигнете навреме? Е, явно не сте единствени – има хора, които не просто мислят, а и вече активно работят за използване на вертикалното пространство. В момента има 19 компании, които разработват планове за това, между тях са Боинг и Еърбъс. Решение за машина с вертикално излитане и кацане (VTOL – vertical take off and landing) беше представено тази година на изложението CES в Лас Вегас. Дългоочакваният прототип Nexus, обявен като въздушното такси на Бел, дебютира пред силно заинтригуваната аудитория и се превърна в една от звездите на шоуто.

Миналата година на CES са представили възможен интериор. Машината е съвместен проект на Бел и Юбер, след като през 2016г. Юбер са обявили планове за разработване на мрежа от въздушни таксита.

Бел не са без опит в тази насока – още от втората световна война произвеждат хеликоптери. Съвместно с Боинг са произвели V-22 Osprey. И казват, че са приложили много от натрупания опит при производството на Nexus. Заложили са основно на сигурността – има 6 прибиращи се перки, като дори една от тях да спре работа, останалите могат да осъществят безопасно приземяване. Разбира се, за да се използва по този нов начин въздушното пространство, ще трябва нов регламент в тази насока. Плановете на компанията са през 2023г. да започнат пробни полети и скоро след това да се стигне до реално използване. Според Cleantechnica цената, към която се стремят на миля, е 50 цента. Звучи добре.

Сега да ви разкажа за самата машина – пробегът е 150 мили, максималната скорост е 150 мили в час. Задвижването е хибридно електрическо. Юбер искат да е изцяло електрическо и казват, че прототипът е първата стъпка. Мястото на пилота е отпред.

Възможно е, когато батериите (и законодателството :)) се развият повече, да предложат и безпилотен вариант. Има място за 4 пътници.

Идеята е наемането да е лесно като наемането на такси. И къде ще каца, след като го наемете? Спокойно, помислили са – на най-близката висока сграда. Качвате се там с асансьора, „таксито“ идва и вие стигате до дестинацията си. Или поне до най-близката висока сграда до дестинацията. 🙂

„Прескочили“ сте целия трафик! Както казва Мич Снайдър, президент и изпълнителен директор на Бел: „тъй като пространството на нивото на земята става ограничено, трябва да разрешим транспортните предизвикателства във вертикална посока – и там се появява визията на Бел за мобилност по поръчка“.

Ето тук може да видите малко повече.

Темата за летящите коли не е нова. Естествено, те винаги предизвикват голям интерес. Според анализатори идващата вълна от такива машини ще е с автономно управление. Имало е огромен интерес на изложението във Вегас. А на вас как ви звучи?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *