Защо Шевролет Болт е най-значимата кола за Дженерал Моторс за последните десетилетия

chevy-bolt2

Както знаете Дженерал Моторс не е от вчера. Създадена е през далечната 1908г. в първите години на автомобилостроенето. Тогава електромобилите и колите с ДВГ били равностойни. Даже заради манивелата електрическите били по-удобни, но с твърде малък пробег. Дженерал Моторс обаче създали първия стартер и скоро след това електромобилите изчезнали.

gm-history

Почти сто години по-късно като отговор на Калифорнийските изисквания към автомобилните производители да предложат коли с нулеви вредни емисии Дженерал Моторс създава EV1. Пробегът му е бил 50 мили, но е смятан за толкова непрактичен, че е бил обречен още при производството си. При всяка продажба компанията не просто не печели, а губи пари. Този “експеримент” завършва с изтегляне на всички бройки от пазара и разрушаването им, като струва на компанията 1 милиард долара. Както виждате, електромобилът е буквално унищожен за втори път от Дженерал Моторс. Дори има документален филм за това.

От техническа гледна точка EV1 е революционен за времето си. После обаче се оказва, че икономически е колосална грешка. Тойота започва да ги изпреварва по продажби. Появява се Тойота Приус. Появява се Тесла. Тогава вицепрезидентът на Дж. М. по развитие на продукти по това време казва, че трябва да се създаде нова кола. Но не просто конкурент на Приус, а изцяло електрическа. Само че още няма такава технология. Появява се Волт. Всички в Дж. М. я смятат за преход към технологията, която наистина искат – тази на Шеви Болт. Дж. М. обаче не знаят как да го направят. По това време (преди 10г.) още никой не знае как. Така че въпреки 100-годишния си опит в автомобилостроенето трябва да започнат наново – всички системи трябва да се изграждат и тестват на ново, а батериите се оказват много голям проблем – износват се, ако ги презаредите или изтощите съвсем, променят си формата при зареждане, изключително чувствителни са към промени в температурата, а освен това могат да се запалят! Това налага инженерите да създадат нов вид лаборатория – всички тестове, необходими за сигурното каране на електромобил.

И идва 2008г. Колата още не е готова, а настъпва огромна криза – Дж.М. започва да губи по милиард долара на месец. Заради очакванията към Волт обаче компанията получава животоспасяващи 40 милиарда от държавата. И 2010г. се появяват първите бройки на Волт. Тя обаче не стига очакваните продажби. Появяват се и конкурентните Нисан Лийф и Тесла Модел S.

Работата по масов електромобил с голям пробег продължава. Първо създават дизайна – с висока позиция за шофьора, даваща добър поглед към платното и повече пространството в колата.




Продължават с работа по батерията – LG предлагат батерия, която работи добре и при нагряване. Това позволява по-малка охладителна система и повече броя батерии, а от там – по-голям пробег. Първите прототипи се появяват в началото на 2015г. И се започва изчистване на грешки – през октомври се работи по 500 задачи. За да се стигне до: “Ако Ви се струва, че всичко е правено точно като за Вас, това е, защото е така.” 🙂

Представят концепцията за колата на автомобилно шоу през 2015г. А вече трябва да се появи по улиците – през октомври, 2016г. В момента обявената цена е 37 500$, а пробегът – 238 мили съгласно EPA.

Както виждате, Шевролет Болт е огромен успех за Дженерал Моторс, резултат от много години работа. Просто и те се включват в производството на електромобили, а това е най-големият производител в света – знаят как да правят масови коли. Въпреки кризата през 2009г., през 2011г. са на първо място по продажби в света (отново), като Шевролет постигат световен рекорд по продажби за тази 2011г.

Коментарите по темата са много и различни. Може би двете крайности са:

“Дженерал Моторс прави кола за 37 000$, която ако не беше електрическа щеше да струва 20 000$, докато Тесла прави кола за 35 000$, която щеше да продава за 35 000$, ако не беше електрическа” https://electrek.co/2016/04/07/tesla-model-3-chevy-bolt/

Да, Тесла са смятани за луксозните електрически коли, да, по-високата версия на Модел 3 предлага 300мили пробег. Но Тесла Модел 3 е масов електромобил.

И другата крайност:

“да си в Болт е като да летиш в икономична класа нов самолет. Имате екран, имате къде да си заредите телефона, достатъчно пространство” и т.н. https://www.wired.com/2016/01/gm-electric-car-chevy-bolt-mary-barra/

Истината сигурно е някъде по средата. 🙂

One thought on “Защо Шевролет Болт е най-значимата кола за Дженерал Моторс за последните десетилетия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *