“Каква удивително великолепна страна!”

Норвегия

aurora borealis

На конференцията за климата в Париж (СОР21) през декември 2015г. за първи път 195 държави приеха правнообвързващо споразумение за борба с изменението на климата. Една от конкретните мерки е за забрана на продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене от 2050г. Но това не е прието от всички и ще се случи чак през 2050г. Последните месеци обаче политиците на Норвегия работят по закон, който да въведе такава забрана само след 9 години – през 2025г.! Дори Елън Мъск от Тесла (компанията, произвеждаща електромобили с най-голям пробег) възкликнал в Туитър: “Каква удивително великолепна страна!”.

EVs charging

Е, не случайно точно Норвегия е първата страна по този път. Помните ли бума на електромобили там? В момента 24% от колите по норвежките пътища са електромобили, има изградена мрежа от над 5 500 зарядни станции (още от 2014г.), а 99% от електричеството им е от възобновяеми източници (в същото време Норвегия е на първо място в Европа по износ на петрол). Още през 2015г. идеята за забрана била предложена за обсъждане от председателя на Комисията за енергия и околна среда. В допълнение в центъра на Осло искат да забранят ползването на коли (включително електромобили) през 2020г.

И за да прозвучи още по-невероятно за американците (както пишат от “Форчън”), има и други политици по света, които обсъждат подобни промени за страните си.

От първите последователи на Норвегия е Холандия – втората страна по продадени електромобили в света. Очакванията са там също да бъде приет закон, забраняващ продажбата на бензинови и дизелови коли през 2025г.

Германия и Франция обсъждат подобни промени в законите си. Кметът на Париж е искал забрана за ползване на дизелови коли в града поради силното замърсяване на въздуха. Ако искат да следват примера на Норвегия и Холандия първо трябва променят условията за ползване на електромобили, после да бъде приета идеята за такъв транспорт и да има увеличение на продажбите. Засега Германия иска 1 000 000 електромобили по пътищата на страната до 2020г. Звучи доста по-амбициозно от норвежката цел за 50 000 до 2017г. (достигната 2 години преди този краен срок), но населението на Германия е над 81 милиона, сравнено с 5 милиона в Норвегия.

А знаете ли коя е най-амбициозната страна? Една от най-замърсените и гъсто населени страни в света, в която няма добре изградена електрическа система, голяма част от домакинствата (50 милиона) нямат ток, електричеството ѝ се доставя от невъзобновяеми източници на енергия. Досещате ли се вече? Разказвам ви за Индия.

India street

Там се обсъжда не просто забрана на продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене. Политиците искат чрез схеми за по-ниски цени на електромобилите по пътищата на страната да има само електрически коли до 2030г. Ако това бъде осъществено, определено ще е пример за всички и ще повлияе на чистотата на въздуха на цялата планета – населението на Индия е 1 251 695 584, което е 17,25% от населението на Земята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *