Пежо Инстинкт

Една от колите, които може да видите на изложението в Женева тази година от 9 до 19 март е прототипът на Пежо Инстинкт.

Колата е зареждаем хибрид с бензинов двигател с мощност от 297к.с., задвижващ 4-те колела, но акцентът при модела е в самоуправлението и свързаността – две думи, които са много популярни напоследък в автомобилната индустрия. Има 4 различни режима на каране – 2 със самоуправление и 2 с Ваше управление. Вие избирате каква степен на автономност да дадете на колата, а при изцяло автономен режим, воланът и панелът за управление се прибират. Тогава контролът върху колата става чрез 9.7-инчовия дисплей в централната конзола. Прототипът показва не само как компанията вижда бъдещия дизайн на колите си, но и степента на свързаност, която най-вероятно се очаква едновременно с развитието на автономността на колите.

Пежо Инстинкт се управлява различно в зависимост от Вашето настроение и потребности. За целта колата се свързва с облачната услуга на Самсунг Артик. Така получава информация от други свързани устройства за Вашия начин на живот и предпочитания и се самообучава. Чудите се как може да се използва това? Ами например, след тежък работен ден, колата променя осветлението вътре и ъгъла на седалката Ви, за да се отпуснете. Може да продължите да слушате в колата музиката, която сте слушали вкъщи. Дори може да Ви закара до вкъщи, а Вие да си вземете кратка дрямка с максимално отпусната седалка и прибран волан. Свързва се с хладилника Ви и Ви отвежда до магазини по пътя, за да попълните липсващите продукти. Пропуснали сте тренировката си във фитнеса? – ще Ви спре малко по-далеч от вкъщи, за да се поразходите повече и да наваксате.

Звучи малко досадно – особено последното, но вероятно човек би свикнал и би започнал да се чувства удобно така? Има още едно допълнение – виртуален асистент, който се управлява с глас. Чрез него може да си запазите билети за кино или да си купите неща по Интернет, докато пътувате.

Има 4 места, като всеки от пътниците има свой дисплей. Дизайнът е направен така, че когато скоростта стигне 90 км/ч, някои елементи на колата се променят – вертикалните елементи от предните светлини се спускат надолу, от основата на задното стъкло се появява спойлер и намалява съпротивлението. В предните светлини има вградени камери, които са част от самоуправляващата система на колата.

Пълната автономност означава, че колата би могла да се появи по пътищата не по-рано от 2025г. Но по отношение степента на свързаност от Самсунг казват, че този тип услуги за управление на всички свързани устройства през колата може да се появят “още утре”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *