Lucid

Два са начините да убедиш хората да си купуват електромобили – да има зарядни на всеки ъгъл и да предложиш по-дълъг пробег. Споменах ли цената? – тук вече разчитаме на конкуренцията, а тя става все по-силна. 🙂

Атиева е компания, базирана в Калифорния, създадена през 2007. Започва работа по система от батерии, която да работи на различни видове коли. Казват, че от тогава батериите им “са натрупали милиони мили реално каране”. От 2014г. започват да работят по цялостна задвижваща система, което ги води до разработка на кола.

През октомври компанията обявява новото си име – Lucid Motors. Обявяват и разработването на електромобил “със собствен дизайн, който да има пълно предимство от напредналите технологии – електрификация, автоматично шофиране, свързаност и споделено каране”.

Смятат, че техният насочен към потребителя дизайн, съчетан с напреднала технология, ще даде уникално представяне – без усилие, интелигентно и персонализирано. Ще може да избираш дали да шофираш, да даваш гласови команди, независимо къде си в колата и каквото още се сетите съвременно и високотехнологично.

По-конкретно представените характеристики на Lucid Air са многообещаващи – 1000к.с., ускорение от 0 до 100 км под 3 секунди, базов модел със 100кВч батерия, осигуряваща пробег от 300 мили. Ще има и вариант с пробег 400 мили. Казват, че двигателят им е по-малък, ефективен и мощен от конкурентните. Производството ще започне в края на 2018г. Очаква се да започнат с 20 000 бройки първата година, а после да стигнат до 130 000 бройки на година.  Цената? – като за луксозна кола. Няма официално обявена, но спекулациите са за около 100 000 долара.

Говори се, че информацията за колата се е появила малко по-рано от предвидените официално срокове, тъй като картинка, силно напомняща модел на Тесла, е “изтекла” от компанията.  Това са слухове, но се знае, че главният инженер е Peter Rawlinson – човек от екипа, разработил Тесла Модел S.

Обявяват сътрудничеството си със Самсунг – те ще са доставчик на литиево-йонни клетки за колата. Разработват заедно следващо поколение цилиндрични клетки, които да могат да увеличат сегашните плътност, мощност, календарно време и сигурност. Основна цел е да се постигне добра толерантност към повтарящо се бързо зареждане.

На 19 декември обявяват, че ще си сътрудничат и с LG Chem, които също ще са доставчик на литиево-йонни клетки. Така ще имат избор от два различни доставчика за различните си приложения (освен по кола, продължават да работят по осигуряване на батерии за двигатели). Lucid са единствения доставчик на батерии за Формула Е, сезон 5 и 6.

One thought on “Lucid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *