Десетилетието на електромобила идва

Според Bloomberg двайсетте години на века ще са десетилетието на електромобила.

Миналата година цената на батериите е паднала с 35% и според анализ на пазара на електромобили това ще направи електромобилите толкова достъпни,колкото са бензиновите коли, дори и без субсидии. Прогнозата в доклад на Блумбърг от февруари 2016г. е, че до 2040г. електромобилите с голям пробег ще струват по-малко от $22 000, а 35 % от новите коли по света ще са електромобили.

bloomberg ev chart

За миналата година продажбите на електромобили са само 0,1% от продажбите на коли по света. Все още цената е висока, особено ако не се предлагат стимули от правителството. OPEC смята, че през 2040г. продажбите ще станат 1%. Но – през следващите няколко години 3 компании (Тесла, Нисан, Шеви) планират да предложат масов електромобил с голям пробег за около $30 000. Други компании също инвестират милиарди в нови електрически модели.

Започналата промяна се вижда по увеличаващите се продажби на електромобили – миналата година продажбите са се увеличили с 60% спрямо предишната. Според прогнози на Тесла такова ще е увеличението на продажбите всяка година до 2020г. В доклада си Блумбърг разглеждат каква е цялостната цена на това да имащ електромобил. Както можем да си представим, най-скъпи са батериите – около една трета от цената на електромобила.

Блумбърг извеждат 4 фактора, които биха довели до повече-продажби на електромобили по света:

1. Правителствени стимули за намаляване на цената.
2. Ниска доходност за производителите.
3. Готовност на купувачите да платят повече, за да карат електрическа кола.
4. Падане на цената на батериите.

На много места по света има промяна по първите 3 точки. Данните за четвъртата са, че цената на батериите пада и ще продължи в тази насока. А колкото повече пада цената на батериите, толкова повече се увеличава търсенето на електромобили.

Salim Morsy (основен автор на доклада) смята, че важното в случая не е крайният брой електромобили (те може да са между 25 и 50% до 2040г.), а тенденцията за масово купуване на електромобили.

Това, разбира се, ще се отрази на пазара на горивата. Ще се отрази и на потреблението на електричество. Според анализаторите, писали доклада, производството на електричество става все по-чисто – за 2013г. електричеството, произведено от вятър и слънце е повече отколкото това от въглища, природен газ и нефт взети заедно .

Има още по-смели прогнози – Independent цитира сър Ричард Брансън от DS Virgin, който на Лондонския кръг от Формула Е казва, че до 15г. всички коли по улиците ще са електрически. Стига повече правителства да предложат стимули в тази насока. Според сър Брансън Формула Е подпомага развитието на технологиите така, че колите по улиците да могат да изминават “стотици мили без необходимост да зареждат батериите си”.

А това е компютърната творба на един 9-годишен художник по темата.

9year painter electric

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *