Ufoccer, аз говоря за София, защото съм от София и тук живея и карам всеки ден. Лично за мен казвам, затова така.
От доста време опитваме да се "изнесем" някъде наблизо, но местните в селата (особено пък селата-квартали) упорито държат безумно високи цени ("а, па я че чекам", като им се каже, че така никой няма да им го купи).
За Балканчето мотопеда – без изобщо да съм ровил спецификациите и/или да съм смятал, само според обща представа – мисля, че няма проблем да стане. И да е по-добро даже. Ето тоя линк в Instructables, дето си дал – супер неща правят хората за малко пари с оловни батерии. Ако пък ма-а-алко повече пари се дадат за литиеви, това ще лети и то ще лети дълго

Друг е въпросът дали си заслужава. Пак се връщаме на моите две точки – дали е безопасно в силен трафик и дали е здравословно в тая пушилка без кабина и филтър...
За зумерите – това е стара и леко болна тема в електромобилните среди, и у нас даже сме я обсъждали. Някои страни на запад приеха задължително електромобилите да имат зумери, като се движат до определена скорост (градско каране). Във Великобритания май само е по-мека тая забрана, там е само денем – защото ако бучиш посред нощ на някой ингилизин, като си паркираш колата в спокойния квартал, на следващата сутрин е станала локална революция от съседите.
Та тия зумери са нож с две остриета, защото да, наистина електричките са принципно по-тихи и може някой пешеходец или колоездач да се навре пред теб, без изобщо да предположи, че си там. Но от друга страна много от новите ДВГ коли са по-тихи от електромобилите, а на тях никой не слага зумери и пак хората си ги забелязват... Дано не дойде до България тая "мода", че каквито са ни политиците, това ще е поредната "хранилка" за глоби и вид прехвърляне на вината върху теб, ако се случи нещо ("ама то не му е работел зумерът, точка").
Все едно, извинявам се за отклонението

За мотопеди обаче зумер е много на място, си мисля. Като каза Балкан, тия дни видях на улицата едно от новите Балканчета, дето ги внасят на части от Китай и тук ги сглобяват. И после уж са наше производство и уж са "наследник" на Балкан. Нейсе, де. Та видях го и по едно време чувам едно "биип, биип, биип" и веднага по инстинкт както съм в движение се оглеждам за пешеходен светофар... А то бипкало мотопедчето – при включване на мигач му се пуска и бип-алката... Стряскащо в първия момент ("ох, къде има тука пешеходен, да не сгазя някого сега"), но всъщност си е полезно – забелязах и даже поразгледах мотопедчето в движение