eamex

Акумулатори, кондензатори – новини, цени, технологии
cebob
Мнения: 1
Регистриран: 04 юни 2009г. 12:24
Контакти:

eamex

Мнение от cebob » 10 фев 2010г. 22:13

Японската изследователска и производствена компания Eamex съобщи за разработка на нов технологичен метод за производство на конвенционалните литиево-йонни батерии, който им позволява да издържат до 10 000 цикъла на зареждане и разреждане, което значи, че батерията ще работи около 20 години от датата на пускане. Сегашните батерии за плейъри или клетъчни телефони, обикновено не работят повече от 3-4 години, а към края на срока на експлоатация значително намалява капацитета на батерията.

Всички детайли от разработката на Eamex не се разкриват, тъй като разработката е в процес на патентоване, но в компанията се говори, че това значително увеличаване на жизнения цикъл, компанията успя да достигне чрез нов производствен процес, който позволява стабилизиране на електродите на батерията по нов начин.

От компанията заявиха, че проведените мероприятия позволяват на електроните по-дълго да съхраняват заряда, а самият акумулатор по-добре управлява процеса на зареждане. Технологията на Eamex използва нова сплав, благодарение на която структурата на електрода става по-стабилна и устойчива на презареждане. В резултат на това, живота на акумулатора се увеличава от 8 до 10 пъти, уверяват от Eamex.

Японската компания съобщава, че първоначално тази технология е била предназначена за големи акумулаторни батерии, например, за автомобили или производствени нужди. Въпреки това, тя може да се прилага и за малки батерии, подобни на тези, които се използват при лаптопите, телефоните или MP3 плейърите.

Новите батерии се очакват на пазара към края на годината.
Отговори