Електроуреди и лампи

Всякакви идеи за икономисване на енергия в дома
Потребителски аватар
FireSword
Мнения: 2
Регистриран: 07 апр 2014г. 22:41

Електроуреди и лампи

Мнение от FireSword » 08 апр 2014г. 09:28

Здравейте всички във форума!

Чрез ecars.bg стигнах до този форум, и видях, че в тази категория няма теми, та реших да пиша първо тук.
Аз пестя ток предимно с миялната и пералнята, като използвам отложен старт.
По този начин те работят през нощта, и съответно навъртат киловати само на нощна тарифа.

Друг начин е слагането на икономични крушки - дори LED. Разисквахме този въпрос в ecars.bg. Просто при тях човек трябва да си прецени кое не му дразни очите, и кое е достатъчно качествено изработено.

Колкото до онези "магически" устройства, които се навират в контакта и ти спестяват от месечната сметка - предпочитам да не експериментирам с тях :)
Потребителски аватар
SuriCat
Мнения: 626
Регистриран: 23 авг 2011г. 11:18
Местоположение: София

Re: Електроуреди и лампи

Мнение от SuriCat » 08 апр 2014г. 11:11

На онези магически устройства за контакта, магията им свършва в момента в който се прецакате да го купите....

Магията е в това, че някой прибира някакви пари от хората като им продава лъжи под формата на обещания.....
Същия "бул-шит" са и онези работи за автомобили, дето се включват в запалката и спестяват гориво.....

Не се прецаквайте да си купувате тези боклуци и да правите измамниците богати....
DIONISIUS
Мнения: 18
Регистриран: 17 сеп 2013г. 10:54

Re: Електроуреди и лампи

Мнение от DIONISIUS » 11 апр 2014г. 10:31

Ооо, тази категория "магически" устройства е доста богата. Има и електрически supercharger-и. Това е една перка, захранвана от акумулатора, която вкарва въздух в системата ти с ВИСОКО налягане и така двигателя ти вече е с принудително пълнене :lol:

За умните телефони пък има приложение да се зареждат от слънцето. Като го активираш на екрана ти се появява картинка на слънчева батерия. (май има и платена версия :shock: ). А то се знае, че така или иначе е добре за мобилните устройства да стоят на слънце :lol:

FireSword, майтапа на страна, и мен ме дразнеше, че този раздел стоеше празен. Respect за нощната тарифа. И аз гледам да я ползвам.

Някой ползва ли LED за централно осветление и какви са отзивите? Мои познати имат такова само по разни витрини, кухненски шакафове и т.н.
Потребителски аватар
infernus
Мнения: 200
Регистриран: 08 авг 2011г. 21:29

Re: Електроуреди и лампи

Мнение от infernus » 10 май 2015г. 23:28

Ти остави, ама Мерцедес наистина разработват турбо с електродвигател, а както виждаме във формула 1 а и в производствените автомобили поразбирват от двигатели с принудително пълнене.

А иначе на какви ли не идиотии се нагледахме, а и народ който се връзва, шурека ми така беше сложил едно бълбукащо в колата и си въобразяваше че му дава икономии, а после безславно го махна. И винаги има ДО 15% (примерно) ама тия 15% са сигурно когато колата върви по наклон надолу...

И аз се радвам на нощната енергия с бойлер 150 литра, който изкарва 24 часа от пускане до пускане, само дето не мога да науча жената да спре да го пуска преди 10, и накрая ще е с таймер и без копче и готово :)
Потребителски аватар
roadhelp.bg
Мнения: 7
Регистриран: 28 апр 2018г. 20:29
Контакти:

Re: Електроуреди и лампи

Мнение от roadhelp.bg » 03 ное 2018г. 13:33

Не прочетох всички коментари по въпроса, предварително си признавам, само някои и главната тема.
Има безброй начини за икономия на енергия. НО точно тези идиотщини където ги пускат, както и онова измисленото за горивото са си пълна измама, както винаги. Чисто логически, няма как да икономисаш ток, като реално слагаш в мрежата поредния консуматор, вътре ако отворите да видите какво има ще паднете от стола... Същото е и с оная джаджа за горивото. Нищо не пести, никога не го е и правила, само изписва глупости на екрана (имаше и такива с екранчета) и консумира ток, дори натоварва системата излишно. Единственото което прави е частично токоизправяне, но то реално не влияе на изгарянето.. Чиста логика, как от запалката би могло това нещо да управлява процеса на възпламеняване, подаване на гориво, компютър и т.н. ?! ИМЕННО, ....НЕ МОЖЕ..! :D :D :D

Въпреки всичко има много начини за спестяване на ел. енергия у дома.
Аз какво бих направил, ако имах собствена къща.
Бих инсталирал евтини слънчеви панели, сам ще изградя малко по-слаби слънчеви панели. От тях ще взимам електричество за отопление и бойлера с най-различни похвати, инверторни захранвания. Да можете да се отоплявате с много по-малко енергия. Има дори вече нагреватели с достатъчно сила и вградена инверсия за 12 волта, може да се направи вентилация на 12 волта. За бойлера е достатъчно да поддържа температура на загрятата вода, допълнително комбинирана със слънчев колектор за вода и вече първично загряване ако ви е нямало дълго време от ел. мрежата. Телефони, лаптопи и дори телевизори, могат да се захранват преспокойно и да им се направи някакъв режим, вместо да зомбирате децата си. Освен за икономия, децата ви ще имат повече време да учат и да развиват мозъчната си дейност, вместо да гледат идиотски филми и сериали пълни с убийства и как аджеба и защо са били извършени или любовни драми, без да се показва реалния живот...

Като допълнение към всичко, можете да си купите динама или стари ел.мотори и да ги превърнете във малки ВЕЦ, повярвайте ми, ако си имате къща съм убеден, че има достатъчно място за поне 2-3 такива и те ще са ви достатъчни.

За батериите, тук не мога да дам конкретно предложение, можете да поправите и стари акумулатори и да ги съберете в едно.

Можете да използвате и стари акумулатори от трактори, избирате подходящ контролер, за да се зареждат от него и да пуснете ел.мрежа на 12 волта, а ако желаете и мрежа на 24 и 12 волта :D Има комбинирани, по-скъпи са, но разбиращите могат и сами да си направят или да потърсят схеми.

Като допълнение, бих сменил цялото осветление с лед ленти на 12 волта :) ама цялото, дори външното, и в помещенията като коридор например или стълбище да сложа фотоклетки, вместо ключове. За външно осветление, фасада или градина, пътечки и т.н. бих препоръчал ония дребосъци по 2 лв където са с батерии и слънчев панел, малките. От тях можете да си направите много интересни неща :D
Отговори