Здравейте. От една година съм си наумил да си направя осветлението вкъщи на слънчева енергия.
Първото, което направих е подмяната на всички осветителни тела с лед крушки и лунички, така успях да сваля разхода от близо 1000 вата с обикновените крушки и лунички на 110 вата с лед аналозите.
За съжаление не съм инженер, нито съм учил технически науки, а съм най-обикновен човек, който работи по 12 часа на ден, имам собствен малък бизнес, което пък ми позволява да заделям пари за такива експерименти.

Та затова моля за съвети от вас.
Интересува ме как да изчисля или по-точно колко мощен трябва да е геловият акумулатор, който да захранва осветлението. По принцип тези 110 вата почти никога не се ползват едновременно (не ми се е случвало да включа всички лампи на апартамента едновременно, освен това в коридорите съм ги направил с датчици за движение).
От това колко ще е мощен акумулаторът зависи и колко вата ще е фотоволтаикът. Наскоро бях на стоков пазар Илиенци, където попаднах на фирма, продаваща фотоволтаици и гелови акумулатори и продавачът там ми обясни, че при 100 амперчасов гелов ак. може да се зарежда и с 20 ватов фотоволтаик, което ми се струва малко шантаво, та за това и питам вас.
Идеята ми е да сложа инвертор на акумулатора и така да изолирам тока от таблото за кръга на осветлението и да го пусна през инвертора. Така дори и да спре токът, пак ще си имам осветление.