Може и без помпа, монтирал съм 3 броя досега вакумни колектори с външен бойлер, но задължително със серпентина в бойлера. Първия го монтирахме с брат ми на къщата на баща ми в Калофер на 2 метра над банята преди 6 години и единственият проблем беше, че маркучето на доливника, което показва нивото на водата (от което няма и нужда) беше изгоряло от слънцето и се разпадна тази година. Срещу 2 лева от железарията го сменихме. Втория го монтирахме преди 3 години на моята вила до Самоков, която е на 2 етажа и подпокривното пространство си е почти 1 етаж, същият бойлер лятно време захранва и двете бани едновременно и кухнята с топла вода, единствено зимата се налага да включваме вградения нагревател, който е 1.5 кв. Имахме проблеми със замръзването на тръбите, които отиват до колектора, но това лято го решихме с плосък нагревател, залепен за тръбите и вързан към едно копче 5 метра харчи 50 вата, а загрява бая – към 50 градуса.
Третия го монтирахме това лято на покрива на асансьора на блока, където живее брат ми. Той е на 5-тия етаж, а блокът е 7 етажа, пътят на тръбите беше към 12 метра до банята му, директно през отдушника ги пуснахме. Лятото вода колкото искаш, сега го пуска нощем да грее, за да има през деня достатъчно за миене и къпане. Ако температурата навън е до 10 градуса и е слънчево, минаваш изцяло на слънце, но под нулата си пускаш нагревателя да помага на слънцето.
И трите колектора са 200-литрови с по 20 тръби на 180 см и вградена серпентина. Колекторът служи като акумулатор на топлина, а през 20-метрова (поне по спецификация) медна серпентина минава студената вода и излиза вряла.