За смисъла на безжичното зареждане

Силова и допълнителна електроника в електромобила
С.Николов
Мнения: 242
Регистриран: 28 яну 2010г. 14:37
Местоположение: Варна

За смисъла на безжичното зареждане

Мнение от С.Николов » 24 юни 2014г. 16:47

Потребителски аватар
turin
Site Admin
Мнения: 645
Регистриран: 20 май 2008г. 17:20
Местоположение: София/Троян
Контакти:

Re: За смисъла на безжичното зареждане

Мнение от turin » 24 юни 2014г. 19:38

Знам, че е готино зареждане с индукция, но наречете ме старомоден, ама нещо все не мога да го приема... Винаги има загуби. А пък един кабел колко трудно е да се щракне... Имам предвид – чудно ми е в какви конкретни случаи на употреба точно безжичното има предимство пред кабела?
rrumpe
Мнения: 162
Регистриран: 23 яну 2013г. 17:10

Re: За смисъла на безжичното зареждане

Мнение от rrumpe » 24 юни 2014г. 22:04

За мен индуктивното зареждане е много по-удобно от това с кабел. Вместо, като паркирам да отворя багажника, да взема кабела, да затворя багажника, да включа кабела в колата, после да го включа в мрежата,... просто паркирам и това е. Същото и на сутринта но в обратен ред. Просто едно нещо по-малко за което да мисля...(не че имам ел. кола :D )
Потребителски аватар
turin
Site Admin
Мнения: 645
Регистриран: 20 май 2008г. 17:20
Местоположение: София/Троян
Контакти:

Re: За смисъла на безжичното зареждане

Мнение от turin » 25 юни 2014г. 00:07

Ако кабелът е на зарядното на стената и трябва само да се пресегна, да го взема и да го щракна в куплунг под капаче, мисля че си струва разликата със загубите (пък предполагам и цената) на безжичното.

Разбира се, ако съм уморен и разсеян, сигурно ще забравя. Или пък ако съм пиян – ама то ако е така, няма да карам. Безжичното ми се вижда смислено само като махане на проблема "олеле, забравих да включа колата, а след час трябва да ставам и да пътуваме, какво ще правя сега".

Но пък и телефона си го зареждам с кабел – знам че може и безжично, някои си правят индукционни зарядни за телефони, ама си е предимно за гъзария... И да, понякога забравям да го заредя, но чак пък толкова... За мен колата и телефонът са сходни в това.
Потребителски аватар
SuriCat
Мнения: 629
Регистриран: 23 авг 2011г. 11:18
Местоположение: София

Re: За смисъла на безжичното зареждане

Мнение от SuriCat » 25 юни 2014г. 08:52

Всичко си е до навици. Винаги ще се намери някой дето няма достатъчно работа и ще измисля и други варианти, без значение колко са удачни.

Ако ще говорим за идеализъм, кабелът безспорно е по-доброто решение, особено при по-големи мощности.
Телефонът ти да харчи макс 5вата докато се зарежда. Тогава +100% загуба почти никой няма да забележи (зарядното ти харчи 10 вата). Но какво ако искам да си зареждам колата с 5 КИЛОвата?!

В нета ще се намерят разни разработки с високочестотни зарядни с по-големи КПД–та, но какво става с тези мощни вихрови полета, мотаещи се насам-натам в пространството?!...

И всичкото това с каква цел? Някой се напил и забравил да си зареди колата. Алоуу, ми кат си пиян, къде си тръгнал да караш бе! Същата работа е: "Вчера се напих на свиня и забравих да зареда бензин...." Що не направят Wi-Fi нафта?

Някои от основните идеи на електрото е да е икономично, екологично, максимално безвредно и др.
радико
Мнения: 7
Регистриран: 26 май 2014г. 18:57

Re: За смисъла на безжичното зареждане

Мнение от радико » 26 юни 2014г. 15:20

За мен безжично зарядно има смисъл единствено при автобусите от градския транспорт. Да се дозареждат по спирките. Въпреки, че и там е икономически по-обосновано да има автоматично контактно зареждане. Хората си правят роботи, които сами ги намират къде са и им донасят бирата, та някаква машинка за включване на един щепсел да не може да се направи.
deleted user 1
Мнения: 43
Регистриран: 21 авг 2012г. 15:11

Re: За смисъла на безжичното зареждане

Мнение от deleted user 1 » 27 юни 2014г. 09:07

А като вали дъжд? Ако слизаш от колата в едната ръка носейки бебе а в другата 5 чанти с покупки а с третата включваш щепсела в контакта и те удря тока и изпускаш бебето. Несъмнено безконтактното си има предимства. Въпросът е тия 20% загуби са си доста за екстрата да не те удря токът и да не го мислиш кабела. То по същия начин можеш да имаш пантограф на колата и автоматично да зареждаш контактно.
Потребителски аватар
turin
Site Admin
Мнения: 645
Регистриран: 20 май 2008г. 17:20
Местоположение: София/Троян
Контакти:

Re: За смисъла на безжичното зареждане

Мнение от turin » 27 юни 2014г. 11:05

Така малко влизаме в сферата на фантастиката...

Безжично ще ти го направят и продадат най-вече за в гаража ти. Обществените зареждачки ще са възможно по-евтини и опростени. И да, ако спираш да заредиш в паркинга на супера, докато пазаруваш, има смисъл да е безжично – не за дъжд, ток и изпускане, а по-скоро защото с колата си заемаш мястото и не могат да ти дръпнат кабела и да ти изключат, докато пазаруваш. В Щатите се оплакват, че се случва, представи си тука бай мангал или комшу от село какви поразии ще правят. А с безжичното трябва да ти отместят колата.

Друго предимство не виждам. Ако ставаше така да те удря ток и да изпускаш бебета при всеки дъжд, нямаше да има кабели... и бебета. А сме оцелели, въпреки тоя естествен отбор. ;)

Между другото, ето го на Тесла Суперчарджъра – и те са с кабели и щепсели, а сто на сто в Тесла са запознати с индукцията. С две думи, на мен все ми стои малко безсмислено това без жици да е...
Отговори