Страница 1 от 1

енергоефективни електрозадвижвания на "Капрони"

Публикувано: 29 юли 2010г. 22:41
от DiloDilov
Уважаеми приятели,

Електромобилите са едно неотменимо бъдещо транспортно средство. В случая имам предвид "чистите" електромобили с едно единствено електрозадвижване и то е електрическо. Определено смятам, че хибридите са друг клас. Отделно, че самите електромобили задължително ще подлежат на определена класификация по определени базови параметри и показатерли. Моите становища и изводи се базират на професионалните ми занимания с регулируеми задвижвания за транспортни средства с автономно (батерийно) захранване – кари, голфкари, малки транспортни колички и т.н.

Истината е една – всяко транспортно електрическо средство подлежи на първоначална оптимизация още в идейна фаза. В тази връзка е налице методология, която подчинява на проверени принципи сложните зависимости между: маса на транспортното средство, желана скорост за движение по равен път, "форсинг" при тръгване, преодолявани наклони, желано за изминаване разстояние с едно зареждане, мощност на ел. двигателя и неговата претоварваща способност, капацитет на батерията и т.н. Споменаване на отделни параметри от електромобила без алгоритмичното подчинение на споменатите зависимости е несериозно. Често се получава, както обичаме да се шегуваме, че електромобилът едва вози себе си и батерията.

Във фирма "Капрони"-АД, гр.Казанлък през последните 5 години се работи методично по енергоефективни електрозадвижвания. За целта са създадени енергоефективни електродвигатели със специален дизайн и защита от Патентното ведомство. За необходимостта от ресурсно изпитване на задвижването, неговата стартова и пътна динамика и рекуперативните процеси, беше създаден електромобилът, изграден на базата на ФИАТ 126 П. Преминал е всички изпитвания и е узаконен пред КАТ. Беше изложен в Експо-Център София през май т.г. В началото на август т.г. ще участва в демонстрациите пред участниците в автоклъстера за Югоизточна Европа в Албена. Това не е толкова важно.

Важното е във уважавания от мен форум да намират място информации за повече проверени версиии и концепции за Electric vehicles. В поддържането на тази позиция ще си позволя в бъдеще да подготвям и предоставям на форума конкретна и проверена информация и давам целесъобразни съвети при възможност. Идеята е да се търси повече съмишленици за една по-добра околна среда от екологична гледна точка.

Дило Дилов
KOL3_003.jpg
KOL3_001.jpg
P8200007.jpg
P8200006.jpg