Хибрид с двойно задвижване

Проекти за конверсии и конструиране на нови електромобили
DIONISIUS
Мнения: 18
Регистриран: 17 сеп 2013г. 10:54

Хибрид с двойно задвижване

Мнение от DIONISIUS » 19 сеп 2013г. 12:36

Здравейте,

Заглавието може да е малко подвеждащо. Ето какво точно ми се върти в главата:

Конверсия на кола с предно предаване при която се добавя ел-двигател за задвижване на задните колела. Не намерих подобен проект в нета. Ако някой се е натъкнал на нещо подобно - нека сподели.

За донор бих използвал кола с предно предаване, която има и версия 4х4. Така ще може да се използва цял заден мост с диференциал и да се направи директ драйв.

Идеята е двигателят и скоростите да останат непокътнати или с минимални изменения, а допълнителният двигател да се захранва от предварително заредени батерии. Има, разбира се и опция да се зареждат от основния агрегат, но това предполагам ще усложни и оскъпи проекта. Ел-двигателят може да се задейства при определени условия или ръчно от водача.

Предимства: 4х4, без ограничение в пробега, увеличаване на мощността, намаляване на разхода
Недостатъци: доста сериозно увеличаване на теглото, при наличието на газова уредба - проблеми с пространството

Какво мислите? Има ли бъдеще подобна концепция? (ако няма такава вече де...)
deleted user 1
Мнения: 43
Регистриран: 21 авг 2012г. 15:11

Re: Хибрид с двойно задвижване

Мнение от deleted user 1 » 19 сеп 2013г. 13:16

На тойота хибридите от висок клас са направени по подобен начин. В задния диференциал има вграден електромотор и до там енергията стига само по електрически път. Но в колата имаш много ток произведен от генератора в предната скоростна кутия. Батерията е малка. Ако сложиш такъв диференциал примерно на ауди а4 трябва да измислиш къде да сложиш 200-300 кг батерии. А и харченето на ток за да разкарваш тоя огромен и тежък бензинов двигател си е поне 50% загуба на енергия.
Става за забавление, но реално няма да имаш голям плюс. Може да сложиш суперкап и да ползваш енергията само за спиране/тръгване, но там са едни 60-80 килограма за кондензатор и още 6-10к долара за цялото забавление. Финансово изключително неизгодно. Единственият плюс е, че ще бъде забавно.
Потребителски аватар
SuriCat
Мнения: 626
Регистриран: 23 авг 2011г. 11:18
Местоположение: София

Re: Хибрид с двойно задвижване

Мнение от SuriCat » 19 сеп 2013г. 13:55

Да, както вече стана ясно, че е малко неефективно, ще претовариш и колата с допълнително тегло, и от тук нататък почти може да забравиш за какъвто и да е технотест. Накратко обобщено, ще си хвърлиш парите на вятъра.
Затова темата не е дискутирана в писмен вид, иначе е коментирана по срещи и то доста.
DIONISIUS
Мнения: 18
Регистриран: 17 сеп 2013г. 10:54

Re: Хибрид с двойно задвижване

Мнение от DIONISIUS » 19 сеп 2013г. 14:12

Е, на мен ми светна, че щом няма такова, то едва ли е защото само аз съм се сетил :lol:
Просто не знаех какви са причините да е толкова неефективно.

Относно технотеста - защо се налага да минава такъв? Имаш си кола с изрядни документи, модифицираш я и си я караш със здраве (и празни джобове :mrgreen: )
Потребителски аватар
SuriCat
Мнения: 626
Регистриран: 23 авг 2011г. 11:18
Местоположение: София

Re: Хибрид с двойно задвижване

Мнение от SuriCat » 19 сеп 2013г. 14:45

Здраве, здраве.... ама ония свине само това чакат, да те хванат нещо неизрядно и да те спукат от глоби....

Годишен преглед нормално няма да минеш, само под масата. Да не дава господ да стане ПТП, при огледа на колата ще забележат промени които не са сертифицирани и това директно те прави виновен. Абе в тая държава дал господ варианти да ти скапват живота всякакси........

Те за едни ЛЕД-светлини в затвора ще вкарат, камо ли за нещо по-голямо..
DIONISIUS
Мнения: 18
Регистриран: 17 сеп 2013г. 10:54

Re: Хибрид с двойно задвижване

Мнение от DIONISIUS » 19 сеп 2013г. 16:58

Да, съгласих се. При евентуален инцидент може да се получи доста кофти.

Иначе обикновено, за съжаление, нещата опират до едни магически 20 лв. Колегите от дрифтинга имат дискусия по въпроса с измененията по колата - http://drifting.bg/forum/threads/6658-

Особено съществен е следният цитат:
"като местех колата до един друг гараж ме спряха и 20 лева за фаровете ....не забелязаха, че нямам салон имам само 1 седалка, не забелязаха и че съм изрязал капака за турбината и че генерацията ми е до средата на колата и гърми зверски чак мен ме дразни.... просто ми взеха 20 лева и ме предупредиха да си пусна фаровете... разбира се им казах, че ще ги пусна моментално да нямам повече проблеми (а как по дяволите да ги пусна като я няма инсталацията)
но като цяло не е оферта и не бих го направил 2ри път с кола това изпълнение, просто този адреналин ми идва в повече или по-скоро руската рулетка... та мой съвет е да не се прави"

Сори, малко офф се получи :oops:
Отговори