Как електромобилите да станат популярни

Проекти за конверсии и конструиране на нови електромобили
ogibo
Мнения: 13
Регистриран: 13 фев 2011г. 18:09
Контакти:

Re: Как електромобилите да станат популярни

Мнение от ogibo » 16 фев 2011г. 01:28

turin написа:
Прав си за много неща, но това за малък/голям град не мисля, че е така. Имам предвид, че точно в големия град човек няма даже възможност да направи и обслужва електромобил. Няма гаражи, масово колите ни киснат край панелките. Тук-там има незаконни гаражни клетки, но не си е работа. А за платен паркинг – пак не става за работа по колата, а и ако в такъв паркинг им кажеш "къде да включа да дозаредя", ще мигат на парцали. Така че градът е кофти – няма никакви удобства, претъпкано е с коли навсякъде (поне за София говоря), а и се краде доста.
М да. В това отношение си прав, но в малкия град е доста приятно да се придвижваш с велосипед и просто автомобил не ти е необходим. Това имах предвид.
Между другото може ли някакъв линк с повече информация за самата конверсия, но на български че енглиша ми е меко казано зле. Може и на руски макар че с техническите термини ще видя зор.
Потребителски аватар
turin
Site Admin
Мнения: 644
Регистриран: 20 май 2008г. 17:20
Местоположение: София/Троян
Контакти:

Re: Как електромобилите да станат популярни

Мнение от turin » 20 фев 2011г. 16:13

Затрудних се с намирането на подходяща препратка на български. На английски има много, има и на руски (сега се сещам за един много подробен сайт и форум, http://electroauto.ru/ – виж ако ти върши работа, определено има много информация, но и трябва да се рови и прелиства доста). Но на български няма нещо чак изчерпателно.

Може би е добра идея лека-полека да започнем да попълваме някакъв наръчник за конверсии (и електромобили въобще) в уики-то тук, http://electriclub.com/wiki – който иска права за редактиране там, нека ми каже (засега не е включено по подразбиране писането и там с акаунт от форума, за да не привличаме излишно спам-ботовете)

Иначе ето накратко малко обща информация от сайтовете на колеги:
http://www.ev-bg.com/wordpress/?p=94&lang=bg
http://ev-bg.com/wordpress1/archives/6
http://ev-bg.com/wordpress1/archives/140
http://ev-bg.com/wordpress1/archives/30
ogibo
Мнения: 13
Регистриран: 13 фев 2011г. 18:09
Контакти:

Re: Как електромобилите да станат популярни

Мнение от ogibo » 27 фев 2011г. 01:28

Това не е за тук, но да не отварям нова тема за това ще питам тук. Някъде бях срещнал линкове където предлагат готови китове отопление а също и климатик за електромобил, но нещо не ги откривам. Дори не си спомням в този форум ли ги гледах макар че два дена вече го рушкам за тях.
pu6o
Мнения: 2
Регистриран: 14 мар 2011г. 20:56

Re: Как електромобилите да станат популярни

Мнение от pu6o » 31 мар 2011г. 21:16

Сегашните електромобили са като ламповите радиоприемници преди 80 години. Бъдещето на енергетиката и задвижванията са в магнитните двигатели. За домашно конструирайте магнитен двигател при който магнитите са винаги близо без да се отдалечават. Ще видите колко просто решение има енергийният проблем. Просто, но гениално. Жалко е, че светът се управлява от тъпанари.
Потребителски аватар
turin
Site Admin
Мнения: 644
Регистриран: 20 май 2008г. 17:20
Местоположение: София/Троян
Контакти:

Re: Как електромобилите да станат популярни

Мнение от turin » 31 мар 2011г. 23:27

pu6o написа:Бъдещето на енергетиката и задвижванията са в магнитните двигатели. За домашно конструирайте магнитен двигател при който магнитите са винаги близо без да се отдалечават.
Този форум е за електромобили. В този форум се обсъжда сериозна, истинска наука и практическите й приложения в областта на транспорта и електромобилите.

В този форум не се толерира псевдо-наука, не се толерират и проекти за "вечен двигател" и "безплатна енергия". За такива вече има предостатъчно други места в българския интернет. Вярвам, че знаете по-добре от мен кои са.

Моля, придържайте се към тематиката на форума и уважавайте научната компетентност и общата култура на читателите тук – все пак не сме виновни, ако някои хора не са внимавали в часовете по физика и математика в училище. Приемете го като предупреждение – следващи такива теми или отклонявания на темите ще се трият.
Ognian
Мнения: 70
Регистриран: 15 апр 2011г. 09:46
Местоположение: Sofiq
Контакти:

Re: Как електромобилите да станат популярни

Мнение от Ognian » 15 апр 2011г. 14:13

Според мен популяризирането става най-ефектно с преки попадения. Например да направим една хубава конверсия, както по цена така и по данни. Ако можем да направим една кола, която да изминава 100 км с 6-8 квтч енергия, да развива до 120 км макс. скорост, да има пробег на градско около 90-100 км, и да влезем в рамките на 16-18000 хил. лв за конверсията с литиеви батерии, ще бъде по-лесно. Сега хората не вярват, понеже не са видели.
А досегашните конверсии, за които знам не дават тези резултати, но се приближават. И все пак вече има доста конверсии, които потвърждават добрите резултати - разход от 1.5 до 3 лв за 100 км. и пробег до 80 км градско с 12-14 квтч енергия - това вече го има. Остава хората да разберат, че ако искат да си сменят колата избора им е прост:

- или 20000 лв за нова бензинова кола и 75000 лв бензин за 300000 км пробег
- или 20000 лв за конверсия на старата и 7-8000 лв за ток за същия пробег и икономисват 67000 лв

минималния пробег под който вече не ефетивна конверсията е доста нисък - под 100000 км за целия живот на колата при коли до и около 1 тон. В горните сметки не са предвидени средствата за текуща подръжка, а те могат да достигнат до към 15000 лв. срещу около 200 лв за конверсията.
Потребителски аватар
infernus
Мнения: 200
Регистриран: 08 авг 2011г. 21:29

Re: Как електромобилите да станат популярни

Мнение от infernus » 14 авг 2011г. 17:49

Здравейте,

Във всеки автомобилен форум има страница за проекти били те тунинг или други. Ако всяка конверсия бъде поставена във съответния форум по марка това би възбудило много от привържениците на марката, освен petrolheads които са заклети фенове на бензиновия или дизеловия ниско ефективен двигател. Това е единият начин.

Другият е ако се открие база да се правят сбирки да се говори и дискутира всяка една конверсия и как най-добре да се направи, но както гледам хората с познания са заети и май ще си останем любителите.

Поздрави,
Люси
jorov
Мнения: 4
Регистриран: 08 яну 2012г. 00:27

Re: Как електромобилите да станат популярни

Мнение от jorov » 09 фев 2012г. 13:48

Здравейте,
Това май ми е първи пост :)
Извинете, ако информацията е дублирана или неподходяща по някаква причина.

Видях, че eCars и A1 стартират инициатива за популяризиране на електромобилите в България :)

http://ecars.bg/polezno-efektivno/item/ ... ktromobila

Иска ми се да се включа в мероприятието със собствена конверсия, но за сега ще ми е малко трудно... чисто финансово.
Отговори