QBEAK – супер издръжлив електромобил

Електрически автомобили. От тези с поне 4 колела.
naskov
Мнения: 36
Регистриран: 06 мар 2012г. 17:23
Местоположение: Пловдив

QBEAK – супер издръжлив електромобил

Мнение от naskov » 06 авг 2012г. 11:29

ECOmove и още две датски компании – Insero E-Mobility и Serenergy, представиха електромобил, способен да измине без зареждане разстояние от 800 километра. Концептът се нарича QBEAK. Той използва биометанол, който постъпва в топливния елемент, изработващ електроенергия, съхранявана след това в акумулатор. Отделяната при този процес топлина е предвидена да се използва за отопление във возилото.
Теглото на машината е 425 кг. Максималната скорост, която може да развива, е 120 километра в час. Моделът, обещават производителите, ще се появи на пазара до 2013 г.
--
http://hicomm.bg/novini/qbeak-ae-super- ... Newsletter
naskov
Мнения: 36
Регистриран: 06 мар 2012г. 17:23
Местоположение: Пловдив

Re: QBEAK – супер издръжлив електромобил

Мнение от naskov » 07 авг 2012г. 12:06

Габаритите на QBEAK са 3 метра дължина, 1.75 м широчина и 1.63 м височина. Каросерията на новия модел е от леки материали, чието предимство е, че могат да бъдат лесно заменени в случай на авария. Вратите се вдигат нагоре, което е сериозно приемущество при паркиране в градски условия. Салонът е направен така, че местата в него може да се поменят от само едно за водача до шест. Тежестта на QBEAK е 425 кг. без акумулаторите.
Компактният електромобил разполага с два вградени в колелетата електромотора с мощност 35.4 кВт. Те се „хранят” от комплект батерии (28.2 кВт-часа), което позволява с едно зареждане да се изминат 300 км. Максималната скорост на машината е 120 км/ч.
Любопитното е, че като ключ за стартиране работата на моторите се планира специално приложение за смартфони. Благодарение на него собственикът на електромобила ще може да знае какъв запас е останал в батериите и колко е времето, нужно за тяхното зареждане. Цената на QBEAK засега не се съобщава, но от датската компания са категорични, че машината ще бъде напълно достъпна.
Отговори