Страница 1 от 1

BMS Принцип на работа

Публикувано: 25 яну 2015г. 09:43
от veteran
Въпросът ми може би е много тъп, но ако някой може да ми помогне да разбера принципа на действие на BMS-а. Къде мога да прочета за това нещо – по какъв начин работи и какви точно функции изпълнява.

Re: BMS Принцип на работа

Публикувано: 25 яну 2015г. 11:55
от turin
Аз не съм специалист и другите може да ме поправят или да дадат по-добри препратки, но ето нещо за начало:

http://en.wikipedia.org/wiki/Battery_management_system
http://www.planetbatt.com/sistemi-monitoring.php

Накратко – управлява батерията ти при заряд и разряд, за да не се получават големи разлики между батериите в един пакет, които пък биха довели до по-бърза загуба на капацитет на тези разбалансирани клетки. Също така пази и алармира за презареждане, прегряване и др. под., а и дава данни към системите за мониторинг, ако има такива.

Re: BMS Принцип на работа

Публикувано: 25 яну 2015г. 14:44
от veteran
Много благодаря за съдействието, особено за линка във википедия, от прочетеното разбирам, че BMS-ът следва да контролира (освен горепосочените параметри) и регенеративната енергия, върната в клетките (i.e.- from regenerative braking) т.е. доколкото аз разбирам, през него трябва да "преминава" както постъпващата, така и отдаваната енергия. Ако допускам грешка, може всеки да ме поправи, нямам абсолютно нищо против. Започвам да дълбая по темата, да видим до къде ще стигна.

p.s. Колеги, моля ви ако имате линкове на производители на BMS системи да ги пуснете.

Re: BMS Принцип на работа

Публикувано: 04 юни 2015г. 08:20
от cityel
google > evparts.alle.bg> зарядни/бмс
BMS-и бол.
:)

Re: BMS Принцип на работа

Публикувано: 07 окт 2015г. 21:23
от veteran
Може ли някой да ми помогне, ако има опит в тази насока – когато имаш BMS и зареждаш акумулатора от слънчев панел трябва ли да се монтира контролер за регулиране на напрежението, MPP например?

Re: BMS Принцип на работа

Публикувано: 07 окт 2015г. 22:31
от SuriCat
Ако БМС-а не го прави, значи ти трябва.

Re: BMS Принцип на работа

Публикувано: 22 окт 2015г. 09:54
от radolin
veteran написа:Може ли някой да ми помогне, ако има опит в тази насока – когато имаш BMS и зареждаш акумулатора от слънчев панел трябва ли да се монтира контролер за регулиране на напрежението, MPP например?
Може спокойно систамата да работи и без MPP, но няма да е оптимално. MPP означава maximum power point. Това ще рече, че панелите работят винаги в точката (от волт-апмерната си характеристика), в която ще отдадат максимална мощност (U*I). Тази точка зависи от количеството слънчева радиация в момента и малко от температурата.

Виж кривата за ток и напрежение на слънчев панел и ще ти стане по-ясно. Ако натовариш панела като черпиш прекалено голям ток, напрежението много "кляка", а от там и произведението U*I. Съответно при дадени условия има една точка в тази крива, където това произведение е максимално и съответно се извлича максималната възможна мощност. MPP контролерът се стреми да държи панела винаги в тази оптимална работна точка.