СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Запознаване на хората от клуба и общи приказки за електромобили

Как основно бихте се включили в сервизните бази на ElectriClub?

Ще работя по своя електромобилна конверсия
19
46%
Ще развивам бизнес с електромобили
7
17%
Ще помагам на други хора за техните конверсии и/или бизнеси
8
20%
Ще организирам събития – лекции, презентации, семинари за електромобили
0
Няма гласове
Ще организирам събития за сплотяване на клуба – срещи, събори
2
5%
Друго (моля, уточнете в отговор към темата)
5
12%
 
Общо гласове: 41
boyanak
Мнения: 6
Регистриран: 29 мар 2011г. 22:30
Местоположение: ВАРНА

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от boyanak » 13 юни 2011г. 00:17

Да изкажа и аз моето скромно мнение. Мисля, че първо трябва да се направи едно общо събрание (евентуално ако е възможно онлайн) или където се разберем. Да се уточни и гласува предмета на дейност на сдружението (като обикновено мнозинство). Моето мнение е, че за да просъществува това сдружение, то трябва да е със стопанска цел. По просто казано, трябва да има приходи и разходи. Конвертирането като дейност трябва да се узакони и съответно нашето сдружение трябва да има лиценз за извършване на тази дейност, защото не си правете илюзии, че държавата ще остави всеки да си сменя в гаражчето ДВГ с електро. Това е за сега от мен. Друг път повече.
Потребителски аватар
turin
Site Admin
Мнения: 645
Регистриран: 20 май 2008г. 17:20
Местоположение: София/Троян
Контакти:

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от turin » 21 юни 2011г. 22:57

Анкетата е отворена вече над месец и едва ли процентите ще се променят. Предполагам, че тези, които влизат, но не са гласували, или нямат мнение по темата, или са против (понеже няма отговор "против" в анкетата). Така че май засега сме това. ;)

Ще оставя анкетата още малко отворена, примерно за още един месец. Но така и така е време да продължим нататък – доста варианти обговорихме в самата тема, казахме плюсове и минуси на различните възможности.

Ако имате предложения как да се продължи с темата за база на клуба, кажете. Може би е добра идея сега лятото да си направим една сбирка на форума? В съвсем свободен формат, даже може да са няколко локални сбирки – просто да имаме и офлайн доизбистряне, не само онлайн. Ако няма против това предложение, ще отворя направо отделна тема място (места) и интервал от време за сбирка.

П.П.: Има нова тема за форумната среща – http://electriclub.com/viewtopic.php?f=2&t=72
Пренасяме обсъждането на срещата там. Нека тук остане за неща по същество за базата.
mit2011
Мнения: 14
Регистриран: 04 авг 2011г. 22:24

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от mit2011 » 06 авг 2011г. 21:56

Здравейте колеги!

Според мен медалът винаги има две страни. При нас едната е натискът за пазарната реализация на готовия електромобил, другата е доброто техническо решение. В смисъл много трудно може да се постигне добро техническо решение с малко пари. От друга страна трябва да се разработи диференциран подход при различните проекти за конверсии. Например

1. Конверсия с четков двигател без рекооперация – възможно най-евтиният вариант, следователно най-малко пробег.

2. Конверсия с постояннотоков двигател (четков) с рекооперация. (малко повече пробег от 1)

3. Синхронен двигател с постоянни магнити (brushless) с рекооперация. Добър вариант, но скъп.

4. Два двигателни блока с електронен диференциал.

5. Мотор колело – лесно може да се направи джип 4Х4.

Ами вижте сега аз съм от скоро тук, но съм много мотивиран. Всъщност електрониката мога да я проектирам и изработя аз от а до я. Имам богат опит в това.

Това, което исках да кажа по темата е, че мога да намеря хора, които биха могли да станат наши инвеститори, ако Ви интересува.

Поздрави!
Митко
Потребителски аватар
infernus
Мнения: 200
Регистриран: 08 авг 2011г. 21:29

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от infernus » 08 авг 2011г. 23:36

Здравейте момчета,

Имам чуството че в последните страници темата малко се отмести от сервизната база. По добре различните теми да са отделни.

Идеята за сервизна база е наистина добра, но преди всичко трябва да се направят серия от срещи онлайн/офлайн, за да се дискутират всички въпроси поставени в менията тук в темата.

От доста години се занимавам с автомобили даже няколко години професинално, може съвсем спокойно да кажа че имам база в смисъл сервиз в родния си град, защото от години живея и работя в София.

Също така знам за осъществена конверсия в родния ми град с Тико, за което мога да получа повече информация при следващото ми пътуване.

Лично от доста време се интересувам от конверсия, а вече имам и нужните средства за да я направя реалност и съм сигурен че при настоящите цени на горивата тя ще си върне парите в срок от година или две, в зависимост от броя батерии и пробега който може да се направи след конверсията.

Форумът е нещо доста добро което търся от няколко дни, браво за мерака.

П.С. За днес четенето тук май ми дойде много, утре ще продължа.
Well Done!
Поздрави Люси.
Потребителски аватар
roa
Мнения: 38
Регистриран: 04 окт 2011г. 13:46
Местоположение: София

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от roa » 12 окт 2011г. 16:47

ogibo написа:Аз все още съм на ниво четене и едва ли скоро ще прехвърля тази фаза че и кризата здраво ме тресе.
И аз съм като колегата "ogibo", но определено смятам че не трябва "кризата" да ни обезсърчава. Темата за ел. конверсиите и серийното производство на електромобили е актуална и този факт поне мен ме амбицира.

Не би ли могла да съществува и комбинация между "Конверсия за мен" и "Конверсията като Бизнес"? Например прави се списък на желаещите (тук май всички сме желаещи) Име, Кола Донор, Цел или Тип (както Ognian е ги е описал по горе – до 100км; до 400км; Спортен родстар), източник за финансиране – собствен/заем и други такива. И когато намерим пари, конверсиите се извършват.

И нека да споделя нещо повече – нещо, което ми хрумна докато проучвах какво точно предлага израелската фирма Better Place на своите клиенти:

Пакет включващ: замяна на старата им бензинова кола с нов електромобил, инфраструктура от зарядни станции и подръжка, само срещу равни месечни вноски.

Вноски които те така или иначе внасят и сега с бензиновите си коли, само че в бюджета на веригите бензиностанции.

Та НИЕ – ЕлектриКлуб – ако предположим, че имаме инфраструктурата (или както Т.Раев я нарича – Сервизна База), поне географски – 157 члена (до днес, 13 Октомври 2011) – дори и не всички да са съгласни да предоставят собствеността си, за България ще ни стигнат и 10-15 града със зарядни станции. Е, колите ги нямаме, но ако убедим подходящата банка да ни сътрудничи, ако всички Вие, които искате да се занимавате професионално с конверсия, обедините усилия и създадете идеалния прототип и го тиражирате, ще останат само вноските за плащане – пари които и сега плащаме за бензин!!!
d.kolev
Мнения: 1
Регистриран: 04 май 2011г. 22:57

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от d.kolev » 17 окт 2011г. 13:50

Здравейте,
казвам се Димитър Колев от гр. Твърдица, обл. Сливенска. Силно приветствувам предстоящите начинания. Аз мога да съдействувам с "Гараж на две нива" – с възможност за разширение. Можете да ме прибавите в Картата на членовете на Клуба и тел. 0879528116. Машинен инженер съм.
Относно членския внос смятам, че е необходим за да се покрият належащите нужди, просто трябва да има добра и постоянна отчетност. Пожелавам успех на Клуба.
Потребителски аватар
infernus
Мнения: 200
Регистриран: 08 авг 2011г. 21:29

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от infernus » 17 окт 2011г. 15:05

Честно да си кажа замислям се върху момента, като се оправя със собствеността си за къщата да направя една ел. колонка отпред и който иска да идва да зарежда!!! Мисля, че е добре идея за тестване и популяризиране на идеята.
Потребителски аватар
roa
Мнения: 38
Регистриран: 04 окт 2011г. 13:46
Местоположение: София

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от roa » 17 окт 2011г. 16:01

infernus написа:Честно да си кажа замислям се върху момента, като се оправя със собствеността си за къщата да направя една ел. колонка отпред и който иска да идва да зарежда!!! Мисля, че е добре идея за тестване и популяризиране на идеята.
Според мен, не трябва да се бърза – трябва, както си говорихме на срещата на 14.10.2011, да се проучат всички закони (ако някой има идеи да казва тук – или в нова тема!!). Може в един момент да се окаже незаконно. Пък и аз не мога да залича от съзнанието си образа на един от тия мургавите, дето щъкат по София – как я напъва с габела, докато никой не го гледа, и я мята на колелото!?
todor_raev59
Мнения: 78
Регистриран: 30 апр 2011г. 11:11
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от todor_raev59 » 18 окт 2011г. 08:32

Здравейте,
гледайки как се развиват нещата в последно време и набелязаните конкретни задачи за решаване пред Клуба, искам да предложа обсъждане на въпроса за закупуване на една каравана. Смятам, че ще е от голяма полза като функционалност и мобилност, като имам предвид, че има и доста голямо предлагане. Подържам становището си, че освен регистрацията на "Сдружение", трябва да регистрираме и едно ООД към Електро Клуба. Хубаво е повече членове да вземат участие по разискваните въпроси.
Ognian
Мнения: 70
Регистриран: 15 апр 2011г. 09:46
Местоположение: Sofiq
Контакти:

Re: СЕРВИЗНА БАЗА ElectriClub

Мнение от Ognian » 21 окт 2011г. 09:52

Колеги, по повод зарядното – започвам да си правя едно еднофазно мобилно зарядно за ускорен заряд (но не бърз), което да може да зарежда за по-малко време, да кажем за 4 или даже за 3 часа една батерия. Това зарядно на първо време може да се ползва от всеки от нас за зареждане, защото въпросът със зарядните колонки няма да се реши скоро откъм масовост.
Напрежение на батериите от 70 до към 120 волта, ако мога и повече, така че да лови батериите на повечето от нас и който дойде до мен, ще може да си зареди батерията. Предвиждам да се настройва за различни видове батерии в горния обхват.
Ако някой иска такова, то може да даде сигнал, за да предвидя още отсега материали, а и ще излезе по-евтино за повече бройки. Цената ще стане ясна след седмица-две, а ако няма много друга работа до/около нова година може да е/са готово.
Отговори