Един интересен град – Амстердам

BMW i3
BMW i3, което се зарежда в Амстердам

Амстердам е много интересен по различни причини, но аз ще ви разкажа по-конкретно за политиката на града по отношение на електромобилите.

Както вече знаете, Холандия е страната на второ място след Норвегия по брой електромобили на глава от населението и на първо по брой зарядни станции. Но това не е достатъчно за холандското правителство, което е договорило с Европейската комисия отпускането на 33 млн. евро за изграждане на още зарядни станции. Амстердам пък собствено има най-голямата мрежа от зареждащи станции – 1300, като има сключен договор да увеличи три пъти броя им до края на 2018г., тоест до три години да достигнат 4000. Към новите станции се очаква да отговарят на технически изисквания за удобство и иновации като „умно зареждане“ (тоест станциите могат също да взимат енергията, съхранявана в батериите, да я връщат в електрическата мрежа, като спестяват пари и енергия в този процес). Стратегията на Амстердам да осигуряване на достъпна и широка мрежа от зареждаеми станции е възприета и от други градове в Холандия като Хага, Ротердам и Утрехт.

Правителствената субсидия на стойност 3 000 евро при покупка на изцяло електрически таксита или ванове за доставка в Амстердам е допълнена от местна субсидия от 2 000 евро, отново при покупка на изцяло електрически таксита и ванове.

Освен това собствениците на електроколи имат достъп до пространство за паркиране, запазено за тях, така че избягват чакането за място в Амстердам, което стига до 10г. в някои части на града (!). В обществените места за паркиране има и безплатно зареждане. Хората могат да паркират безплатно в центъра за една година, а ако си направят зареждаема станция вкъщи, използвайки „зелено“ електричество, получават субсидия от 1 450 евро. Освен това могат да поискат да направят зарядна станция на тяхната улица.

Споделяне на електроколи

Car2Go_Amsterdam_Smart_ED
Smart electric drive, които се зареждат в Амстердам

На 24 ноември 2011г. Амстердам става петият град в света с услуга за споделяне на коли (Car2Go carsharing) и първият в Европа с парк от изцяло електрически коли. 300 електрически коли (Smart electric drives) били на разположение при поискване.

E, как ви звучи? Може да се разходи човек до там, поне да подиша чист въздух… Или пък е вярно написаното в една от статиите по-долу, че хората в Амстердам живеят с една година по-малко заради замърсяването на въздуха и управниците са се заели за променят това?

http://www.eltis.org/discover/news/amsterdam-triple-ev-charging-points-2018-netherlands#sthash.EirmYKZ2.dpuf

https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car_use_by_country

http://www.eltis.org/discover/news/amsterdam-triple-ev-charging-points-2018-netherlands

http://evobsession.com/dutch-ev-incentives-diving-in/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *