I-PACE

Първият изцяло електрически Ягуар вече е официално представен на първи март – I-PACE. Разбира се, колата ще може да бъде видяна на изложението в Женева.

https://youtu.be/4gcLc0niqZU

Ще се произвежда в Грац, Австрия. От компанията казват: “това е истински Ягуар, който просто така се е случило, че е електромобил”. Предлага се само в един вариант като батерия и задвижване. Батерията е от 432 литиево-йонни клетки, направена по технология, разработена от компанията и с капацитет 90кВч. Осигурява пробег от 480км (298 мили) по WLTP (Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure) – процедурата за тестване, прилагана от 2017г. в Европа. Смята се, че тези тестове са по-строги и дават по-близки до реалния пробег резултати. За сравнение – спрямо NEDC пробегът е изчислен на около 335мили, което е с около 50мили повече от пробега на Тесла Модел 3.

Може да я заредите на бърза зарядна станция (до 100кВ) на 80% за около 45 минути или вкъщи (7кВ) на 80% за около 10 часа (100% – около 13 часа).

За по-добро представяне на батерията при студено време може да ѝ осигурите подготовка, която да увеличи пробега с до 80 мили – както казва Ian Hoban от Ягуар: “Батериите са като хората, обичат да работят (при околна температура) между 20 и 25 градуса”.

Два електромотора, разположени на двете оси, задвижват 4-те колела. Общата им мощност е 394к.с., с която колата стига 100км/ч за 4,8 секунди.

Вътре – колата е с 5 места. Казват, че отзад имало достатъчно пространство и за големи хора.

От компанията планират да предлагат и вариант със стъклен покрив.

Има два екрана (10 и 5 инча), които дават лесен контрол с докосване на всички технологии в колата.

Може да си осигурите 4G интернет за 8 устройства. Имате 6 USB входа и 3 контакта с напрежение 12 волта. За да не се разсейвате, може да следите скоростта и инструкциите за посоката на предното стъкло (допълнителна опция).

Колата разпознава кой се качва (по ключа и телефона) и настройва седалката, огледалата, пуска предпочитаната от вас медия. А ако не знаете накъде сте тръгнали, ще ви упъти в избрания от вас вариант – 2D или 3D. Това е на екран само за шофьора (12,3 инча), зад волана.

Твърдят, че пространството за багаж също е голямо, особено ако свалите задния ред седалки:

Предлага се в три варианта:
Jaguar i-Pace S: за около 87 000 долара;
Jaguar i-Pace SE: за около 95 400 долара;
Jaguar i-Pace HSE: за около 102 200 долара.

Все пак котките са тихи:

😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *