Polestar 1




През септември 2017г. Polestar потвърдиха отделянето си от Volvo. Двете компании сега са част от китайската Geely Holdings. Polestar ще представят първите си модели на изложението в Женева в началото на март. Нарекли са ги 1, 2 и 3 – според изпълнителния директор Thomas Ingenlath така не губят усилия за измисляне на имена. Томас Ингенлат има дълга работна биография в автомобилната индустрия – преди директор на Полстар, той е бил начело на дизайна в VW, Skoda, Audi, Volvo.

Polestar 1 се очаква да започне продажба през 2019г. Цената ще бъде около 130 000 евро, но това не е единственият вариант да имате тази кола. От компанията са обявили, че смятат да ползват бизнес модел, приложен при Volvo XC40 – имате равна месечна такса, която покрива поддръжка и застраховка за период от 2 или 3 години. В края на периода, при подновяване на договора, предавате колата, получавате нова кола, а ползваната от вас отива за “втора употреба”. Според Ingenlath това е насочено към новите поколения, които не биха били доволни да сложат хиляди евро на масата, а “в края на деня да имат нещо, което трябва да продават”.

Малко повече за колата – тя е хибрид, с 4-цилиндров, 2.0-литров бензинов двигател, задвижващ предните колела и 2 електромотора, задвижващи задните колела. Така общата мощност стига 592к.с., а ускорението от 0 до 100км/ч ще става за по-малко от 4 секунди. Ако решите да използвате само електрическите мотори, ще имате 150км само на ток.

Дизайнът е на купе 2+2. Над 5000 потенциални клиента са показали интерес към колата, но от нея ще се произвеждат само по 500 бройки на година. Ако искате да си запазите бройка, пригответе 2500 евро и ще бъдете от първите с Polestar 1.

Другите два модела (2 и 3) са изцяло електрически, но за тях повече – скоро

One thought on “Polestar 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *