Uniti One

През декември Uniti представиха първата си производствена изцяло електрическа кола, която по план ще започнат да доставят през 2019г. Писахме за тях: https://electriclub.com/blog/555. Вече имат 1000 поръчани бройки (резервацията е срещу скромните 149 евро).

Първата им кола е само с две места. Води се 4-циклет, като Рено Туизи. На мен лично ми изглежда твърде малка.

Това обаче я прави удобна за града – каквато е и целта на създателите й. Малките размери и това, че е от композитни материали, я правят много лека (450кг) и със своята 22-киловатчасова батерия може да измине 300км. Колата има възможност за бързо зареждане и според компанията при 30-минутно презареждане може да получите 200км. Ако зареждате вкъщи, ще ви трябват 3 часа и 10 минути, за да напълните батерията, като може да избирате между индуктивно зареждане (стандартно) или зареждане с кабел. Максималната ѝ скорост е 130км/ч и ускорява от 0 до 80км/ч за 3,5сек. Може да се движите и по магистрала. Има два електрически мотора с обща максимална мощност от 40к.с. Както виждате, целта е да изминете повече километри, а не да имате голяма мощност.

Изпълнителният директор на Uniti казва, че производството може да бъде изцяло автоматизирано. Така колата ще дава между 75% и 88% по-малко замърсяване от другите коли през целия си живот – от производството до рециклирането.

Ще има възможности за автономно управление. Виждате, че освен обичайния вариант с волан има и вариант с дисплей с електронен контрол, като ще има възможности и за управление чрез диалог. Звучи интересно. Конкретните опции ще могат да се избират при поръчка от средата на тази година.

Цената? – 14 900 евро за този вариант. Като някои страни дават правителствени стимули (допълнителни намаления) при покупка на електромобил. Компанията ще предложи на пазара по-големи модели с 4 и 5 места, като искат да запазят цените под 20 000 евро – обявили са, че ще ги предлагат за 19 900 евро.

Споменахме, че вече има търсене. Работят съвместно с няколко компании, между които Сименс и шведската електрическа компания E.ON. Последната дори ще предоставя безплатна енергия от соларни клетки за зареждане на колата за своите клиенти. Така собствениците на Uniti One ще имат безплатно “гориво” в продължение на 5 години. Не е ясно ще има ли продължение след този период. Тази оферта обаче е валидна само за Швеция.

Както знаете, регионът е известен с бързото приемане на електрическите коли. Дори в Норвегия смятат да забранят изцяло продажбата на бензинови и дизелови коли от 2025г.

На вас как ви звучи – бихте ли си купили малка градска кола с такива възможности и на такава цена?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *