Audi Aicon

Още един прототип, който показва какво мислят производителите на автомобили в бъдеще време.

Представен e на тазгодишното автомобилно шоу във Франкфурт и е електрически, разбира се. Ако питате за продуктова версия, тя ще се появи поне след 10 години, предвид нивото на автономно шофиране, което предлага – 5. Ако изобщо го наричаме шофиране. Може би думата е управление или програмиране на маршрута. Aicon няма кормило, нито педали. Има две кресла, които могат да са в различна позиция. Има и задна седалка – води се за пътници 2+2, но има очевидна и необяснима несъразмерност между креслата и седалката.

Посрещат ви широко отворени врати.

Както и “емпатичен електронен автомобилен асистент” – това наистина ме разсмя :). Та този изпълнен с емпатия (“способност за съпреживяване на емоциите, чувствата и мислите на другите”) помощник се свързва с телефона ви, разпознава ви и активира личните ви настройки, за да не се занимавате всеки път с това. Според Ауди нямате нужда от колан в света на автономните автомобили, тъй като пътните инциденти ще са останали в миналото, така че освен педали и волан нямате и колани.

Малко технически данни (не че ще ги забележите или ще ви е грижа за тях, както казват от TopGear – все пак просто ще се возите): има 4 електромотора, които задвижват четирите колела и дават обща мощност от 350к.с. Батериите са solid state batteries с два пъти по-голяма плътност от тази на литиево-йонните, обявеният пробег е от 800км. Зареждането? – с кабел или индуктивно, както го предпочитате. Благодарение на 800-волтовата система за зареждане може да заредите на 80% за половин час. При пето ниво автономност можете просто да слезете, да оставите колата да се паркира и зарежда, ако това е необходимо, а после да дойде да ви вземе, откъдето ви е удобно.

Екранът е около вас.

Така може да използвате времето, в което се придвижвате, за да си почивате или да свършите още нещо по работните задачи.

Още е в бъдещето, но то става все по-обозримо. От друга страна, ако живеете в България, не е ясно дали ще дочакате първите автономни коли по пътищата – по много и различни причини. 🙂 И все пак, какво мислите за автономните автомобили?

One thought on “Audi Aicon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *