BMW – електрификацията продължава

Електрически Rolls-Royce? Как ви звучи? Е, и това предстои, и то не просто понеже е ясно, че всички коли се превръщат в електромобили, а по план на компанията. На 7 септември 2017 от BMW са обявили пред журналисти в Мюнхен, че смятат да предложат 25 електрифицирани модела до 2025г., като 12 от тях ще са изцяло електрически. Максималният пробег ще стига до 700км с едно зареждане. Компанията предвижда промени в заводите си, за да може всички модели да имат и електрически версии, като планират това да се случи в следващите години – до 2020г.. “Ще увеличаваме дела на електрифицираните модели във всички марки и серии. И, да, това включва също и марката Rolls-Royce и BMW M”, казва шефът на компанията Harald Krüger.

На изложението във Франкфурт тази година BMW показват тази насока с представянето на няколко свои електрически модела:

BMW i3 с подобрена версия, която ще бъде пусната в продажба през 2018г. Вече може да поръчате, ако имате 34 000 лири. Първите доставки ще са още в края на 2017г

Максималната скорост е 150км/ч. Официално пробегът е 186мили (299км), а мощността – 168к.с. Но при ежедневно каране се очаква да достигнете по-скоро 200км пробег. Има опция за удължаване, при който малък бензинов мотор (37к.с.) дозарежда батерията и осигурява допълнителни километри – стига до 330км пробег с едно зареждане.

Вътре – 10,3 инчов монитор с новата система на BMW iDrive. Стандартната версия на модела е с подгряване на предните седалки, задни сензори за паркиране, радио, Bluetooth връзка. Има 4 различни варианта материал за седалките. Може да избирате и дали да имате допълнителни системи за паркиране и подпомагане при трафик.

BMW i3s – спортна версия с повече мощност и ускорение. Моторът е 184к.с., максималната скорост 159км/ч, а ускорението от 0 до 100км/ч отнема 6,9сек. Пробегът е като на i3.

Електрическо Mini, което се очаква да е в продажба през 2019г. Представен е само прототип, няма предварителна техническа информация, но слуховете са за пробег от 180-200 мили (322км) предвид пробега на конкурентите от Нисан.

От компанията казват, че ще последва и електрическа версия на BMW X3 през 2020г. Всички бъдещи електрически модели ще са под марката i.

Звездата на BMW шоуто тази година е прототипът BMW i Vision Dynamic, който се предполага да се появи като продуктова версия през 2021г.

Обявен е като модел, който да застане между изцяло електрическия i3 и спортния хибрид i8 – вероятно i5. В този ред на мисли обявеното ускорение на прототипа от 0 до 100км/ч е 4сек, а максималната му скорост е над 120мили (193км). Обявеният пробег е 600км, но не са казали нищо за задвижването и батерията. Интересно е, че няма и никакво представяне на интериора – прототипът е бил с тъмни стъкла на изложението, няма снимки или информация какво се очаква да е вътре. Предполага се да е подобно на i3 и i8:

i3
i8

От компанията са казали, че работят по автономността на моделите си, като смятат да предлагат най-високото напълно безпилотно 5 ниво през 2025г., а ниво 3 и 4, когато правната регулация го позволи. Инвестират 200 милиона евро в собствени проучвания на батерии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *