Самсунг със завод за производство на електромобилни батерии в Европа

На 29 май 2017г. Samsung SDI официално отбелязва завършването на новия си завод за производство на електромобилни батерии. Това ще бъде третият техен завод за производство на батерии освен тези в Южна Корея и Китай. Знаете ли къде се намира? В Унгария, на 30 км северно от Будапеща, където предишен завод на Самсунг за производство на плазмени екрани е трансформиран в завод с последната технология на Самсунг за производство на батерии. Разположен е на площ от 330 000 кв.м. и може да произвежда батерии за 50 000 електромобила годишно. Очаква се да започне работа през втората четвърт на следващата година. Компанията ще може не просто да спестява разходи за превоза, но и да подобри услугите за клиенти в Европа.

На събитието са присъствали около 150 официални лица, включително унгарският премиер Виктор Орбан, президентът на Самсунг Jun Young-hyun, унгарският министър на външните работи и търговията, както и корейският посланик в Унгария. Президентът на Самсунг е казал, че в завода в Унгария ще се прилагат най-съвременните технологии на компанията за правенето на батерии, както и: “Очаквам заводът да допринесе много за развитието на Европейския пазар за електрически превозни средства ”

Премиерът Виктор Орбан е изразил подкрепата на правителството за този проект, както и благодарността си към изпълнителните директори на Самсунг за избора на Унгария за построяване на завода.

Какво означава най-съвременната технология на Самсунг? – в завода ще се произвеждат отдавна очакваните клетки с капацитет 120 Ач, които да заменят клетките с капацитет 94Ач. Последните се използват в BMW i3. Новите клетки ще дадат възможност за повишаване капацитета на батерията на колата на 43,2 кВч – увеличение с 28%. С други думи това означава увеличаване на пробега от 183км на 234км.

През 2018г. три големи фирми за производство на клетки за батерии от Южна Корея ще имат представителство в Европа – LG Chem, Samsung SDI, SK Innovation. Все още не е ясно кога Тесла ще обявят мястото, което са избрали за построяване на европейската си Гигафабрика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *