“Стратегия 2025” на Ауди

Карате ли Ауди? А искате ли? А какво ще кажете за електрическо Ауди? Не ви дразня просто така 🙂 – възможно е в близко бъдеще да можете да карате Ауди или Тесла, или друга подобна кола, без да я притежавате. Това е част от разбиването на стереотипите в автомобилната индустрия и транспорта като цяло, за което се говори напоследък. Знаете, че Тесла искат да развиват споделянето на коли и това да намали цената на луксозните им коли. От Ауди също са казали, че искат да развиват такива услуги. Това е част от тяхната “Стратегия 2025г.” Така че освен купуване и лизингови схеми, ще имат и схеми за платен превоз и за споделяне на коли, предлагани от дилъри, а не от собственици на коли (за разлика от други такива схеми). При предлагането на повече такива услуги от автомобилни компании “успехът ще се измерва в изминати километри”, а не в продадени коли – обяснява Dr Dietmar Voggenreiter, член на борда на Ауди. Това е част от нова политика на компанията майка Фолксваген.

Както писахме, Ауди планира да предложи 3 изцяло електрически коли до 2020г. “Логично”, както казва един приятел – след скандала с вредните емисии на Фолксваген и целта на Европейската комисия замърсяването от въглеродни емисии през 2021г. да бъде 95г/км. Фолксваген искат дори да са водещи в производството на електромобили и до 2025г. да произвеждат по 1 милион годишно.

Първата изцяло електрическа кола на Ауди се очаква да започне производство още през 2018г. Представена е като прототип на автомобилното шоу във Франкфурт през 2015г. като Audi E-tron Quattro. Засега са казали, че смятат да я нарекат просто Е-трон, защото това е много важна серия за компанията. Идва от електрификация и се отнася за всички електрически и хибридни коли. Според Стадлър от Ауди в следващите 10-15 години 20-30% от колите ще бъдат електромобили.

Прототипът има 2 мотора – за предните и за задните колела, с обща мощност 503к.с. Стига 100км/ч за 4,6сек и има максимална скорост от 210км/ч. Батерията е с капацитет от 95кВч и дава пробег от 500км. Хареса ми как шефът на отдела за развитие на Ауди Ulrich Hackenberg говори за Тесла: “Тесла подготвиха пазара.” В тази връзка от Топ Гиър определят Е-трон като Тесла Модел Х, но с нормални врати (това ще е плюс за колата предвид оплакванията от вратите). Има и видео огледала:

През март 2017г. са потвърдили, че започват производство от догодина. Пробегът ще бъде 310 мили. Може да зареди 250 мили за половин час на бързите зарядни с мощност от 350кВ, които Порше изгражда по магистралите в Европа. Очаква се да има 250 такива зарядни до края на 2018г., когато колата ще бъде в продажба. Плановете са през 2019г. мрежата да се увеличи с още 400 зарядни. Според проучвания на компанията обаче първите купувачи ще зареждат колите си вкъщи през нощта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *