Audi e-tron Sportback

Ауди представи прототипа си Audi e-tron Sportback на автомобилното изложение в Шанхай през април 2017г. Това е втората от трите изцяло електрически коли, които компанията предвижда да произвежда до 2020г. Първата се очаква още догодина – прототипът ѝ е представен през 2015г. на изложението във Франкфурт като E-tron Quattro и се очаква производствената кола да е с много близки параметри до него. Е-трон е марката, която компанията ще използва за електрическите си коли (включително хибриди), а плановете са до 2025г. четвърт от производството на Ауди да е на коли с батерии. Това е част от стратегията на компанията след скандала във Фолксваген с вредните емисии.

Audi e-tron Sportback стига 100км/ч за 4,5сек. Задвижването е за четирите колела, като при обикновен режим на каране (D) се използва само моторът за предните колела, който ви дава мощност от 429к.с., а при режим S се включват и двата задни мотора, които да дадат максималната мощност от 496к.с. От компанията казват, че колата е много бърза и реагира веднага, така че да ви даде спортно преживяване на пътя. Има батерия с капацитет 95кВч, която ви осигурява пробег от 500км (310 мили – точно колкото и очакваната през 2018г. E-tron Quattro) и може да се зареди на 80% за половин час. Планират да предложат и индуктивно зареждане, което да е със същите възможности като зареждането с кабел, като целта е колата да може да се паркира сама на мястото за зареждане. Stadler от Ауди казва: “ще направим тази кола продуктът, който трябва да имате през следващото десетилетие”.

Интересно е осветлението на колата – както отвън, така и вътре. Cesar Muntada, който отговаря за дизайна на светлините и колелата, казва: “Ауди е светлина, Ауди е марката на светлината. Искахме да покажем темата за дигитализацията ясно чрез Е-трон.” В резултат – логото на колата свети. Отпред в бяло, а отзад има няколко различни режима от бяло до тъмно червено в зависимост от това дали колата е на светофар, в движение, използва спирачки или се движи назад.

https://www.youtube.com/watch?v=XvWZGug28g0

Отпред има около 500 индивидуално дигитално контролирани LED светлини, които дават различни възможности. Например, няма да светите в очите на насрещния шофьор. При завиване има и светещи стрелки по земята, които показват посоката ви на движение. Това е разработено, за да се увеличи сигурността. Muntada казва: “…всеки е забил поглед надолу (в телефон или друго устройство), тук може да разберете в последната секунда”, че нещо става. Ако натиснете рязко спирачките, такива мигащи червени стрелки се появяват около цялата кола по земята.

Вътре? – 4 места. Разбира се, екрани за управление с докосване. Изборът на режим на каране е от централна конзола, като съвсем наблизо си имате екран, от който да контролирате климатика. Имате още екрани на предните и задните врати, които ви показват данни от задните камери.

Интересно е използването на електролуминисцентна боя в интериора. Има я по седалките и по някои панели на вратите. Дава мека светлина, трябва ѝ съвсем малко зареждане и няма нужда от кабели, крушки или LED.

Ауди неслучайно представя този прототип в Китай – планират да представят 5 Е-трон (електрически и хибридни) модела за китайския пазар през следващите 5 години.

Казах ли ви кога започват производство на Audi e-tron Sportback? – през 2019г. Бързат. През 2021г. европейските изисквания към автомобилните производители за замърсяването от СО2 вече ще е 95г/км, така че инвестират сега, за да не плащат глоби в бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *