Тесла подобрява софтуера на автопилота си

Знаете, че произведените след октомври 2016 коли на Тесла са оборудвани с ново поколение автопилот (2.0), който включва 8 камери, радар, ултразвукови сензори. Въпреки тези допълнения, системата беше с по-малки възможности от тези на предишното поколение заради софтуера си. В началото на април тя беше подобрена “по въздуха” със софтуер 8.1. Ето какви са подобренията.

Вдигната е автоматичната скорост – от 88км/ч на 129км/ч. Прибавена е автоматична смяна на лентите, което преди беше възможно само при старата версия на автопилота. Могат да изпреварват с подаване на сигнал и да паркират сами. Също – предупреждение за напускане на лентата, като кормилото започва да вибрира (при скорост над 58 км/ч).




Това не е пълно автономно управление – колата намалява и спира, ако не си слагате ръцете поне от време на време на волана, но Мъск е казал, че до края на годината ще направи безпилотна демонстрация “от бряг до бряг”. Системата има възможности, позволяващи такова шофиране, но софтуерът за това не е готов. Освен това не е ясно кога това ще е разрешено официално от закон.

Има и други допълнения, които са за повече удобство – нови настройки на облегалката, които могат да се правят от екрана на колата: “само докосвате и настройвате”, а после настройките се запазват в отделен профил. За Модел X има по-прецизен контрол на “крилата” (вратите) – могат да се отварят по-малко, което да Ви предпази в лошо време (а и може да излезете от колата, без всички да забележат).

Също – може да се влезе по-лесно на последния ред седалки, като с един бутон се накланят или изправят целият втори ред седалки. Можете с гласова команда да потърсите любима верига за храна, кафе, спорт или пазаруване. В навигацията ще ви излязат най-близките наоколо, заедно с рейтинг, цени и работно време.

Едно от допълненията е програма за рисуване. Мъск демонстрира как можем да запълним освободеното време, тъй като не е необходимо пълното ни внимание на магистралата:

Вижте как аз виждам нещата (това, разбира се, е априлска/Великденска закачка):

Ръководство за художници: “Как първата Ви картина да стане известна по целия свят?”

Стъпка 1: Започвате да произвеждате електромобили. Това може да отнеме много време и да ви струва скъпо, особено в началото. Трябва да убедите всички, че това променя света. Да произведете луксозна кола, която всички, които могат да си я позволят, да искат.

Стъпка 2: Произвеждате следващо ниво оборудване за безпилотно шофиране, което всъщност е с по-малки възможности.

Стъпка 3: Правите подобрения на софтуера за оборудването.

Стъпка 4: За да покажете как може да се използва освободеното време, използвате новите възможности на колата, за да нарисувате картина.

Картината Ви става известна на всички по света (които се интересуват от електромобили)! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *