Bentley EXP12 Speed 6e

Премиера в Женева, 2017г. и за Бентли – представя електрически модел, който е насочен към “съвсем различен купувач” казва Wolfgang Dürheimer, изпълнителен директор на Бентли.

Това е луксозна електрическа кола за двама и “от това, че е електрически, не значи, че не е Бентли”. От компанията са искали да запазят “душата на марката” и да няма компромис с качеството и първокласното представяне, свързани с марката. Тоест може да очакваме бързо ускорение без усилие, пробег за големи разстояния и бързо индуктивно зареждане. “Този прототип ни дава възможност да получим обратна връзка за нашия подход” казва Dürheimer.

Страничните огледала са и камери с дизайн, вдъхновен от конструкцията на самолети. Интериорът комбинира висококачествени материали с върхови технологии. Централната конзола е от извито стъкло, в което е вграден OLED екран с висока резолюция, където имате достъп до всички контроли на борда като навигация, забавления и контрол на климата. На пътническото място също има контролен панел с достъп до електронна поща и забавления. Също така е включен достъп до услуги, осигурявани от приложения за свързване на коли.

Има много медни акценти в колата и от Бентли казват, че това ще е характерна тема за електрическите им модели.

Не са много склонни да споделят подробности за задвижването, но се знае, че ще има два мотора – един отпред и един отзад между колелата, които ще осигуряват задвижване на 4-те колела. Пробегът, който смятат да предложат, е впечатляващ – 300 мили (483км). С други думи, целта е с едно зареждане електрическото Бентли да ви закара от Лондон до Париж или от Милано до Монако. Колата предлага и индуктивно зареждане. Разбира се, ще си имате и кабел, ако можете да си купите тази кола, за да не разчитате само на безжично зареждане.

Моделът се очаква да започне производство през 2019г., но не е ясно дали ще започнат производство на точно този прототип или ще направят още нещо в посока електрифициране. От компанията са казали, че смятат да предложат нови хибридни модели в следващите години като част от стратегията им за електрическите коли. Дори изпълнителният им директор е обявил, че смятат всеки от моделите им да има хибриден вариант – за повечето производители това е преход към изцяло електрическите модели, но “от моя гледна точка, това е най-доброто от два свята”. Обяснението е, че в градовете при очаквани все по-големи рестрикции могат да се ползват като електромобили, в същото време предлагат дълъг и удобен пробег между градовете без необходимост от дълги спирки. Един от тези модели е очакваният през 2018г. хибрид Bentayga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *