Vanda Dendrobium

Vanda Electric е базирана в Сингапур компания, която специализира в технологии за батерии и електрическа мобилност. Очаква се през лятото на 2017г. да започне продажби на електрически скутер в Япония и производство на еднотонен камион за доставки преди 2018г.

Дендробиум е суперколата на компанията, по която са работили заедно с Williams Advanced Engineering. Тя е изцяло електрическа, двуместна, кръстена на орхидея. Плановете са колата да е с максимално тегло от 1750кг и да стига 100км/ч за 2.6сек. Ian Cluett от Williams казва: “трудно е да направиш кола над 2 тона бърза, така че теглото е ключово”. Максималната ѝ скорост ще бъде 320км/ч. Мощността и пробегът не са ясни още, но се смята, че общата мощност ще е около 1000к.с., генерирана от 4 или 3 електрически мотора, като задвижването ще е за 4-те колела.

Вратите и покрива на колата могат да се отварят едновременно – така прилича на разтворено цвете.

Ефектът е търсен нарочно – дизайнът е вдъхновен от природата. Една от темите е пчелни килийки, които се повтарят в различни части на колата.

И тук камери заместват страничните огледала както при Нисан BladeGlider, а също и задното стъкло.

Дали ще има производство? – от компанията са казали, че това зависи от отзивите от Женева. Ако има интерес към колата, тя може да започне производство през 2020г. Цената не е уточнена, но ще бъде 7-цифрена, а продукцията ще бъде в рамките на десетки, а не стотици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *