Волво: “няма връщане назад”

Волво се ангажират с електрификация: “няма връщане назад”.

Volvo

Преди две години Волво обявяват плановете си да започнат продажба на електрически модел през 2019г. В началото на февруари тази година на събитие за хибридни и електрически превозни средства в Сан Диего са потвърдили, че първата изцяло електрическа Волво кола ще бъде на пазара след 2 години и че батерията й ще бъде до 100кВч. В зависимост от ефективността на колата такава батерия може да осигури пробег от 300 мили.

Волво ще представи вариант на своята зареждаем хибрид с предно задвижване и 3-цилиндров двигател през 2018г. Трансмисията ще е 7-скоростна с интегриран 55кВ електрически мотор и 9,7кВч батерия. Изчисленият пробег само на батерия е около 31 мили.

През 2019г. планират да произвеждат и нова хибридна система с 48В за газ или дизел, която ще използва 10кВ мотор, 0,25кВч 48В литиево-йонна батерия и отделно 12В AGM батерия.

Тогава ще започне и първата им продукция на електромобил. Той ще е базиран на новата им Модулна Платформа за Електрификация, която ще позволи на Волво да произвежда коли с мощност от 100 до 450кВ.

Не е ясно каква ще е колата, макар че миналата година от Волво са показали два варианта на прототип – SUV и седан.

Volvo SUV prototype

Volvo sedan prototype

На изложението в Женева от Волво са казали, че електромобилът им ще има поне 250 мили пробег и цена между 35 000 и 40 000 долара. Според изпълнителния директор за САЩ хората не са склонни да купуват електромобили заради пробега, така че Волво ще заложи на дълъг пробег.

Плановете на компанията са да има продадени “близо 1 милион електрифицирани коли до 2025 по света”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *