Nissan BladeGlider

Още един прототип, който може да видите на изложението в Женева – Nissan BladeGlider. Това е първото му представяне в Европа, след като миналата година е показан първият работещ прототип на олимпийските игри в Рио. Разработен от Нисан и Рено, със съдействието на Уилямс (от F1 и Формула Е), това е изцяло електрическа спортна кола, създадена да се “плъзга” почти безшумно благодарение на електрическото задвижване и аеродинамичната форма.

NIssan BladeGlider

Задвижването е от два мотора при задните колела с мощност по 130kW (общата им мощност е равна на 268к.с.), батерията е от 5 модула, литиево-йонна, 220kW. Максималната скорост на прототипа е 190км/ч, а ускорението от 0 до 100 е за по-малко от 5 сек.

Дизайнът е аеродинамичен, с форма на стрела и дава място за шофьора и двама пътници. Няма странични огледала, тъй като има камери за задно виждане от всяка страна на волана.

NIssan BladeGlider

NIssan BladeGlider

Ускорението е моментално, колата реагира много бързо и плавно, а ако решите да се “позабавлявате”, има и режим “Drift”. Нисан декларират желанието си да разработват коли с нулеви емисии, както и съвременни автомобилни технологии – системи за автономно шофиране и свързаност (разбира се, макар че това малко противоречи на обичайното удоволствие от самото шофиране). BladeGlider показва какви системи за интелигентна мобилност разработват от Нисан – насочени към забавление от шофирането и едновременно с това към грижа за околната среда. Както казват от Нисан: “направихме го, защото можем”, както и “това е електрическа кола за хора, които обичат колите”.

NIssan BladeGlider

NIssan BladeGlider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *