Тесла Модел S и Северна Вестфалия

При нас за министрите се избира например Ауди А8L:

Което не е много скъпо, сравнено с други коли от същия луксозен клас:

Mercedes-AMG S63 / S65
$145,625 – $248,825
Audi A8
$83,450 – $92,450
BMW 7-series
$82,495 – $154,795

източник: http://www.caranddriver.com/audi/a8

По-интересен избор беше този на луксозни джипове за горските:

Цената им с ДДС може да стигне почти 200 000 лв.

А в Германия служебната кола на министъра на околната среда на Северна Вестфалия е Тесла Модел S.

Звучи логично – в Норвегия, Швейцария и други страни институциите избират добрата инвестиция за околната среда – Тесла. Случилото се в Германия обаче е конфликтно. Защо? По две причини. Първата е, че от германските институции се очаква да подпомагат местните производители по всякакъв начин. А не да си купуват от американските! Обяснението на говорител на министъра е, че колата е с по-дълъг пробег. Така е. Това позволявало безпроблемни обиколки на провинцията от страна на министъра. (Да, всички други могат да обикалят с други електромобили и да страдат от “пробег-тревожността”.)

Втората причина е цената – както знаете, колата е доста скъпа. Цената в различните конфигурации е между 72 700$ и 110 700$. В Германия част от мерките за преминаване на електромобилен транспорт включват отстъпка от 4 000 евро. Чудесно, но колата, която сте си избрали не трябва да е над 60 000 евро (можете да се досетите за няколко причини за това ограничение – например, не искат да облагодетелстват с по-добри условия хора с по-високи доходи, искат да се купуват коли от Германски производители). Тесла обаче измислят вариант на покупка, която да е възможно най-ниска като цена, за да паднат под тази летва.

Високата цена явно не е обезпокоила министъра и другите въвлечени в решението. Почти като в България – да видим какъв ще е отговорът на общественото мнение там и до какво може да доведе общественият натиск в Германия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *