Електромобили – мисията възможна!

И тази година има очаквано увеличение на продажбите на електромобили по света – около 780 000 бройки спрямо 540 000 за 2015г. Според The Guardian електромобилите вече са достигнали втория си милион. По-конкретни данни за продажбите, лидерите по страни и по марки коли ще имаме след края на декември. 🙂

Това са данни за кумулативните продажби до септември 2016г. на електромобили по страни и региони.

Процентно електромобилите остават малка част от световния поток от превозни средства. Но промяна има. Норвегия е добрият световен пример:

Това е сравнение на броя коли на 1000 души между европейските страни с най-много продажби и САЩ. Калифорния е дадена отделно, тъй като заради щатските стимули там има повече продажби.

Така че според някои “електромобилната революция” е започнала. Това се вижда освен по увеличените продажби и по това, че много големи производители започват да предлагат свои електрически модели. През 2017г. се очаква и първият масов електромобил на Тесла – за сега единствената компания, която произвежда само електромобили, и то без хибридни модели. Шеви Болт – друг масов електромобил с голям пробег се очаква да започне 2017г. с висок ръст на продажби (говори се за 4000 бройки през януари, което е доста за току-що пусната в продажба кола).

Лидер в продажбите за първата половина на 2016г. е Нисан Лийф, макар че и там се очаква модел с по-голям пробег. След него в класацията по брой продажби е Тесла, а после са два модела на BYD (китайска компания – Build Your Dreams – “строим вашите мечти”). Като цяло китайският пазар е с най-голям брой продадени електромобили. Има огромно увеличение спрямо предишната година. И затова ще ви разкажем по-подробно скоро! 🙂

Производителите в Китай определено са насочени към пазара на електрически коли и може да очакваме нови модели и развиване на технологиите в тази насока. Ще има конкуренция! За промяна на пазара на коли пишат и от Wall Street Journal – “колата на бъдещето ще е електрическа, свързана и самоуправляваща се”. Като бъдещето не е толкова далеч от сега – писахме, че идва декадата на електромобила. Освен това много държави смятат да приложат политики за намаляване на вредните емисии в съгласие с Парижкото споразумение и във връзка с това са си поставили “лични цели” за брой електромобили. Някои от тях са доста амбициозни – производителите трябва да догонват търсенето на електроколи. Например в Китай искат да достигнат 5 милиона броя електромобили до 2020г.

Това е свързано с цялостна промяна на инфраструктурата – една от европейските директиви е всеки нов дом в Европа да има изградена зарядна точка за електромобил. Работи се по изграждането на цялостна зарядна мрежа, която да има стандартизиран достъп за всички видове електромобили. А всичко това трябва да бъде осигурено и от “чист” източник.

Да, предстоят промени!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *