Тесла Модел S P100D

tesla-models-p100d

Преди седмица (23 август 2016г.) Тесла представиха нов модел с подобрения на батерията – Тесла Модел S P100D. Батерията е 100 кВч, което дава по-голям пробег – 507км с едно зареждане (според EPA) или дори 613км (според NEDC). Това е първият пробег над 500км за момента. И ползвате бързите зарядни, които ви дават “свободата да пътувате на дълги разстояния безплатно”.

Разбира се, може да се спори, че в реални условия е трудно да се постигне такъв пробег, особено ако решите да ползвате второто подобрение – ускорение, при което стигате 60 мили (96,56км) за впечатляващите 2,5 секунди. За да е по-ясно какво означава това ускорение за автомобилния свят, да погледнем списъка, който TopGear са направили от коли, които са в продажба и са под тези стойности. Да, цената на Тесла е висока за България – $134 500, но е по-ниска от тази на повечето коли от този списък.

Доста е забавно да виждаш колко по-различен е тонът към електромобилите напоследък от TopGear. Статията започва с коментар за стратегията на Тесла – “кажете, че спасявате света с електричество, като в същото време смачквате всички видове рекорди за ускорение”.

Да, Джереми Кларксън вече не е част от екипа на TopGear, но помните ли закачките с Nissan LEAF, довели до скандал преди 5 години? Имаше предаване, в което се показва как водещите не успяват да достигнат дестинацията си, установяват, че няма къде да заредят електромобила си по пътя и се налага да зареждат с часове. Тогава изпълнителният вицепрезидент на Нисан изрази недоволство от подобно подвеждане на зрителите (батерията била само наполовина заредена, което се вижда на навигационната система на колата, изчисляваща дали може да се достигне тази дестинация с толкова заредена батерия). Това подвеждане обаче не попречи на Нисан Лийф да стане най-продаваният електромобил в света засега.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *