Тъмната страна на петрола

oil-dark-sideНепрекъснато ни информират за това колко надеждни, бързи и с нисък разход на гориво са съвременните коли. А какво знаете за начина, по който се добива петрол? А за промените в добива му през последните години? В доклада си от 9 февруари 2016г. Jeremy Martin споделя някои свои открития:

  1. Колите стават по-чисти, но нефтът става по-мръсен. Колите стават по-ефективни с около 20% през последното десетилетие, което означава, че емисиите на пропътуван км спадат. Но емисиите от производството на петрол се увеличават.Малко данни, за да разберем колко много са се променили нещата – емисиите от извличането и пречистването на галон петрол през 2014г. са с около 30% повече отколкото са били през 2005г.
  2. Нефтът се променя, както и влиянието му върху климата. Въглеводородите, наричани нефт, от които се произвежда бензин, дизел и други продукти, се променят драматично. Те могат да варират от леки въглеводороди, които приличат на лакочистител до катранени пясъци, които са гъсти като маргарин. Замърсяването, водещо до глобално затопляне, свързано с извличането на тези въглеводороди и преработването им в гориво и други продукти също варира от 50 кг СО2/барел до повече от 250 кг СО2/барел.
  3. Производството на петрол добавя около 35% към емисиите, отделяни от самата кола. Отделяните от ауспуха газове по време на каране представляват по-голямата част от замърсяването от петрол, но извличането и пречистването му може да добави още 35%. При най-мръсния нефт емисиите от извличането и пречистването могат да са почти толкова високи, ковкото и емисиите, отделени при карането на колата.
  4. Това, което не знаете, МОЖЕ да ви се отрази. Знае се много повече за 10-те % етанол в резервоара, отколкото за останалите 90% бензин, който се произвежда от нефт. Според този учен повечето от емисиите, отговорни за глобалното затопляне идват от „тъмните недра“ на нефтената индустрия.
  5. Да започнем с използването на по-малко нефт. Мартин призовава да използваме по-малко нефт. Ако нефтът е най-големият източник на глобално затопляне, от критично значение е да намалим употребата на нефт, колкото се може по-бързо. Учените имат план за намаляване използването на нефт в САЩ наполовина до 2035г.
  6. Дори да намалим наполовина употребата, тя пак е висока. Дори с бързо подобряване на ефективността, бързо въвеждане на електромобили и въвеждане на по-съвременни биогорива, все още ще използваме около 100 милиона барела нефт между 2015 и 2035г. Дори малко увеличение на емисиите от извличането и преработване като увеличение с 1 кг СО2 на барел на година (много под увеличението, показано до момента) ще добави допълнителни милион тона въглеродни емисии. Това е грубо същото колкото изгорелите газове от всички бензинови коли в САЩ за 2014г.
  7. Всичките ни горива се променят. Голямо значение има как се произвеждат горивата. В новия си доклад ученият описва възможностите да се направят електричеството и биогоривата много по-чисти и как да направим нефта по-малко мръсен. Докладът е базиран върху анализ на жизнения цикъл, но се фокусира върху възможностите и промените в истинския свят.
oil-spill
Разлив на петрол

Е, какво мислите?

http://blog.ucsusa.org/jeremy-martin/7-gasoline-facts?_ga=1.205139351.648582420.1455;087348

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *