Къде ще бъде „гигафабриката“ на Тесла Моторс?

tesla gigafactory nevada
Slide image from Tesla

През февруари 2014г. Тесла обявиха плановете си за построяване на Гигафабрика за производство на батерии съвместно с партньора си Панасоник. Гигафабриката ще е на стойност около 5 милиарда долара и ще даде около 6500 работни места. Пет от южните щати – Калифорния, Тексас, Аризона, Невада и Ню Мексико се състезаваха за огромния икономически растеж, който се очаква след построяването на фабриката.

И така, къде? В началото на месеца беше обявен избраният щат – Невада. Сенаторите на Невада са направили специални промени в законите на щата, за да предложат най-големи отстъпки под формата на намаляване на данъците и сметките за ток. Пакетът от данъчни облекчения е на стойност 1,25 милиарда долара. Изискването е Тесла да инвестира 3,5 милиарда долара в материали и оборудване през следващите 10 години, както и поне половината от работните места във фабриката да са за жители на Невада. Тесла са подготвили още една площадка за построяване на гигафабрика, докато течеше изборът на щат. Сега не смятат да спират работата по нея, а да построят още една фабрика в бъдеще.

До края на 2017г. се очаква да започне производство на литиево-йонни клетки и пакети батерии. По предварителни разчети това би довело до намаляване на разходите за готови батерии с 30%. През 2014г. Тесла ще произведат 35 000 коли. Според плановете на компанията до 2020г. производството на коли ще достигне 500 000 на година. Целта е производство на по-евтин масов електрически автомобил с пробег 200 мили. В момента Тесла произвеждат луксозния седан модел S, чиито цени започват от 70 000 долара. През 2017г. ще започнат производство на модел 3 и искат цената му да е около 35 000 долара.

2 thoughts on “Къде ще бъде „гигафабриката“ на Тесла Моторс?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *