Това е малко невероятно за нас българите - да се съберем непознати, да започнем нещо общо и след това да го довършим. Обикновено, душата родна гледа как да "навакса" нещо в началото и после - соло!!! Разбираш многото значения нали?
А сега сериозно. Тази конверсия ни завари малко неподготвени, поне мен. Аз започнах преди няколко месеца, помогнах за една конверсия и подготвям цялостна програма за конверсиите. С колегите с които работя сме направили мини екипче. Налице са двоен гараж с крик и сносно оборудване, както и една минилаборатория за проектиране и разработки в електрооборудването. Всичко се прави в свободното време и когато има такова по простата причина, че този бизнес все още не е развит и няма възвращаемост. А никой от нас не е заделил свободни средства за инвестиране в него. За да се направи такова ООД трябва да сме наясно, че за възвращаемост на вложеното в ООД-то скоро няма да се говори по няколко причини според мен.
1. Хората все още гледат на конвертираните автомобили като на "електрокари".
2. Нямат доверие, че това може да са нормални или по-добри автомобили.
3. Нямат информация за икономическата или техническата полза от тях... има и други причини.
Засега знам за няколко "екипчета" като нашето, които се борят самостоятелно и като резултат - нямаме нито една конверсия с която да покажем, че конвертираният е нормален или по-добър автомобил от предишния. Точно това - липсата на добра конверсия кара всички, които гледат досегашните 5-6 конвертирани автомобила да се отчайват от конверсиите. Аз поне показах като данни тези автомобили на хора с желания да имат такава кола - нито един не пожела след като се запозна с данните им.
От дотук казаното аз мисля, че трябва да се инвестира и разработят поне 2 типа конверсии - една за хора търсещи предимно икономиите и една за хора търсещи удобствата. Все още не говоря за спортни коли.Такава изсмукана от пръстите инвестиция ще иска минимум 20 хиляди за разработката (ако софтуерът и документацията е за наша сметка) и още около 50-60 хил. за две конверсии. Чак тогава очаквам някой да прояви интерес от постигнатите резултати и да започне да поръчва. С данните на досегашните конверсии, с тяхното изпълнение и цени - само ще гоним желаещите. За да ги привлечем, трябва да покажем минимум следното:
1. Градски автомобил с данни: пробег на градско >100 км; разход на градско <12 квтч; максимална скорост >120 км/ч; ускорение около 10 сек/60 км/ч. борден компютър с минимум индикации като стандартните електромобили; цена около 20000 лв с литиеви батерии при пробег над 500000 км за батериите; вградено зарядно за нормален заряд от 12 часа макс. до 3 часа мин;
2. Автомобил с данни: пробег >400 км (при ном. скорост 80 км/ч), разход под 10 квтч при 80 км/ч; макс. скорост 150 км/ч; ускорение 5-6 сек/60 км/ч; стандартен бордкомп; цена около 45 хил. лв с лит. батерии; пак 500000 км пробег за батериите и горното зарядно. Това са данните от масовите електромобили, това трябва да постигнем като минимум. Аз поне работя вече по въпроса.
Е, това инфо ти е авансово, за да добиеш представа какво трябва да се направи като минимум и да помислиш дали искаш още да правим някаква фирма и какви средства ще са нужни. Всяко друго по-икономично решение ще доведе до повтаряне на досегашните конверсии и ще отблъсне хората от тях. Но пък ще освободи поле за новите електромобили